puupaahattu-web-miniPuupäähattu 2018

Suomen sarjakuvaseura on päättänyt 16.1. myöntää vuoden 2018 Puupäähattu-palkinnon pitkän linjan sarjakuvataiteilijalle ja kuvittajalle, Martti Sirolalle (s. 1947). Samalla myönnettiin kaksi sarjakuvaneuvoksen arvonimeä, Timo Ronkaiselle ja Ilkka U. Pesämaalle

Lue lisää Puupäähattu-palkinnosta.

Lue lisää sarjakuvaneuvoksista.

Näyttely voittajan töistä on esillä Café Rotundassa Kansalliskirjaston alakerrassa 16.1.–9.3.2018.

Sarjakuvalle ensimmäistä kertaa oma rivi valtion kulttuurituesta

Sarjakuva sai juuri julkistetussa valtion vuoden 2013 taloushallintoesityksessä oman budjettirivinsä kulttuuritukea saavana taiteenalana. Veikkausvaroista jaetusta, niin alan järjestöille kuin taiteilijoille eri tukikanavia pitkin ohjautuvasta tuesta päättää Opetusministeriö. Aiemmin sarjakuvakentän tekijät ovat saaneet tukea muotoilualan osana, nyt raha on irroitettu omaksi korvamerkityksi kokonaisuudekseen.

Tämä on merkittävä askel ja aktiivisesti tavoiteltu virstanpylväs alan toimintamahdollisuuksien edistämisessä. Oma budjettirivi luo alalle pitkäjännitteisyyttä ja vakautta. Suomen sarjakuvaseura iloitsee Opetusministeriön rohkeasta päätöksestä. 

Edelleen jää nähtäväksi, mitä muutos tarkoittaa yleisissä alan saamissa tukisummissa; muutos sinänsä ei vielä tarkoita mitään lisärahoitusta alalle. Asiaa on kuitenkin nyt helpompi seurata. Taiteen edistämiskeskuksen toiminnan käynnistyminen vuonna 2013 tuo osaltaan lisää selvyyttä asiaan.