puupaahattu-web-miniPuupäähattu 2018

Suomen sarjakuvaseura on päättänyt 16.1. myöntää vuoden 2018 Puupäähattu-palkinnon pitkän linjan sarjakuvataiteilijalle ja kuvittajalle, Martti Sirolalle (s. 1947). Samalla myönnettiin kaksi sarjakuvaneuvoksen arvonimeä, Timo Ronkaiselle ja Ilkka U. Pesämaalle

Lue lisää Puupäähattu-palkinnosta.

Lue lisää sarjakuvaneuvoksista.

Näyttely voittajan töistä on esillä Café Rotundassa Kansalliskirjaston alakerrassa 16.1.–9.3.2018.

Artikkelit

HUOM! Sarjakuva-automaatti on tällä hetkellä pois käytöstä. Automaattia koskevat ideat ja ehdotukset otetaaan vastaan osoitteessa Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. .

Suomen sarjakuvaseuran sarjakuva-automaatti on entinen 1940-luvun makeis- ja savuke-automaatti. Syksyllä 1999 täydellisesti kunnostettu automaatti myykin nyt pieniä sarjakuvalehtiä kahdella euron kolikolla! Sarjakuvat on pakattu pieniin askeihin ja niiden tekijöinä on sarjakuvantekijöitä Suomesta ja ulkomailta.

Sarjakuva-automaatti

Ohjeita askintekijöille

Automaatti myy sarjakuvia ja sen johdannaisia. Työ voi olla sarjakuvalehti, kuvasarja, animaatiokirja, kolmiulotteinen...* ja se voi olla minkä mallinen tahansa, kunhan se mahtuu tavalliseen tupakka-askiin. Jos näyttää siltä että askista on tulossa erityisen kevyt, täytyy siihen lisätä joku ylimääräinen yllätys, jotta se laskeutuisi painollaan automaatin riviä pitkin. Askin mitat ovat 8,5 x 5,5 x 2cm.

Yhden askin hinta on 2 euroa, josta taiteilija saa käteisenä 1.50 euron tekijänpalkkion. Kannattaa miettiä tarkkaan että askin sisältö olisi ostajan mielestä kahden euron arvoinen, jottei kellekään tule paha mieli. Ja tietenkin että askit menisivät kaupaksi!

Sarjakuvaseuralla on valmiita askiaihioita, joten tupakka-askeja ei tarvitse alkaa keräilemään. Kun haluat sarjakuvasi automaattiin, lähetä postia os. Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. ja pyydä askiaihioita itsellesi.

Koristeleminen

Askin itse tulee olla merkitty työn nimellä tai kuvalla, tai sen voi vaikka maalata kokonaan. Ainakin yhdessä askin kapeassa päädyssä tulee olla jotain, koska se tulee näkyviin automaatin ikkunassa. Huomaa että tämän päädyn reunoista jää noin 1 cm metalli-kehyksien sisään. Ja muista että koristeleminen on helpompaa ennen askin kokoamista.

Kokoaminen

1. Tavallinen liimapuikko on paras tähän.
2. Taita ensin kaikki taitekohdat sisäänpäin.
3. Levitä liimaa keskimmäisille sivulipareille.
4. Taita aski kokoon. Paina liimauskohtia niin että niistä tulee tukevat.

Mainos

Automaatin ikkunaan tuleva mainos on tärkeä! Mainokseen tulee tekijän nimi, työn nimi ja kuva, joista tulee jotenkin ilmi minkä tyylistä tavaraa aski sisältää. Muista mainita mainoksessasi, jos askin teos sopii myös englanninkielisille lukijoille. Hintaa ei tarvitse laittaa, koska se on mainittu muualla koneessa. Mainoksen leveys on 7 cm, korkeus 10 cm.

* Automaattiin saa tarjota c-kasetteja! Nämä tulee pakata c-kasettien normaaleihin koteloihin. Tilaa kerrallaan on n. 30 kasetille.

Video: Salla Moilanen & Iina Silvennoinen
Valokuva: Ken Niimura