Kuvamaistiaisia Bulgariasta - Lokakuussa sarjakuvakeskuksella

bulgaria.jpgGalleria Sarjakuvakeskuksessa on lokakuun ajan esillä bulgarialaista sarjakuvaa sekä poliittisia pilakuvia.
Suomi-Bulgaria -seuran järjestämässä näyttelyssä saa sekä pikaisen yleiskuvan aiheesta että voi tutustua lähemmin kolmeen erityyppiseen, alansa kärkeä edustavaan taiteilijaan/taiteilijakaksikkoon.

Georgi Gospodinovin ja Nikola Toromanovin Ikuinen kärpänen-sarjakuvan (kuvassa) alaotsikko on ”tragikomiksi”. Bulgariaksi sarjakuvat ovat ”komiksi”.

Maya Bocheva on monipuolinen sarjakuva- ja animaatiotaiteilija sekä kuvittaja.

Christo Komarnitski on laajalevikkisen Sega-päivälähden piirtäjä.

Georgi Gospodinovin ja Nikola Toromanovin Ikuinen kärpänen-sarjakuvan alaotsikko on ”tragikomiksi”. Bulgariaksi sarjakuvat ovat ”komiksi”. Ilmauksen kaksoismerkitykselle on vaikea löytää  hyvää suomenkielistä ilmaisua.
Georgi Gospodinov on Bulgarian käännetyin nykykirjailija, jo (13/tarkista) kielellä voidaan lukea hänen Luonnollista romaaniaan, jossa myös vilahtelee siellä täällä Gospodinoville läheinen kärpänen. Sarjakuvan käsikirjoitus on Gospodinovin. Tarinan mestarillisesti kuvittanut  Nikola Toromanov tunnetaan parhaiten lavastajana. Kärpänen on vaikutanut kärpäsmäisesti muutamiin maailmanhistorian taitekohtiin ja tragikoomisuus on kärpässankarin hallitseva elämäntunne. Sarjakuvaa on julkaistu lifestyle-lehti Ednossa vuosina 2005-2006.

Maya Bocheva on monipuolinen sarjakuva- ja animaatiotaiteilija sekä kuvittaja. Häneltä nähdään värikkäitä, iloittelevia alkuperäispiirroksia hänen omimmasta sarjakuvasankaristaan Wickystä. Mielenkiintoista on ollut Mayan yhteistyö mm. ympäristöministeriön sekä kierrätyksen ja jätehuollon edistämiseksi perustetun EcoBulpack-yhtiön kanssa. Näyttelyssä nähdään hänen kuvittamansa, 1-4-luokkalaisille tarkoitettu kirjanen, jossa opetaan ympäristöajattelua ja jätteiden lajittelua. Bulgarian EU-jäsenyyshän merkitsi myös uutta jätehuoltolakia, jonka sisäistämistä halutaan opettaa kouluikäisille. Kotisivujen osoite: http://www.wickyhouse.com.
Sarjakuvanäyttelyn yhteydessä on myytävänä Maya Bochevan Kultainen omena-kansansatuun tekemään kuvitukseen perustuva postikorttia.

Christo Komarnitski on laajalevikkisen Sega-päivälähden piirtäjä. Häneltä on näyttelyssä  kolmattakymmentä terävästi oivaltavaa poliittista piirrosta - kansainvälisestä politiikasta, joten ne aukeavat suomalaisellekin tekstittöminä. Mutta jos tunnette bulgarialaista politiikkaa ja sen toimijoita, monet suolaisenmakeat naurut saatte, kun käytte katsomassa Komarnitskin piirroksia internetistä osoitteesta http://www.christoon.com/index.php.

Bulgarialaisen sarjakuvan lyhyt historiakuvaus perustuu Vladimir Nedialkovin nettiesseeseen. Nedialkov on asianharrastaja ja sivutoiminen piirtäjä itsekin. Nedialkov kertoo sarjakuvan toista maailmansotaa edeltävään aikaan ulottuvista juurista ja sarjakuvan kultakaudesta, joka ajoittui 70-luvun lopulta 80-luvun lopulle. Sen jälkeinen lama ja kaupallistuminen lopettivat mm. sarjakuvataiteen helmen, Daga-lehden julkaisemisen ja monet sarjakuvataiteilijat hakeutuivat ulkomaille. Disney-tuotanto sai osansa - sinne meni mm. maan ehkä tunnetuin sarjakuvataiteilija Rumen Petkov ja yhtiön palveluksessa toimii nykyisinkin useampia bulgarialaisia taiteilijoita.
Nedialkovin essee löytyy osoitteesta http://lambiek.net/comics/bulgarian.htm ja siihen liittyy runsaasti linkkejä vanhempaan sarjakuvaan.

Näyttelytiloissa on kävijöiden käytettävissä intenetyhteys, jonka kautta voi käydä katsomassa lisää aiheesta yleensä sekä myös esitteillä olevista taiteilijoista.Kuvamaistiaisia Bulgariasta