Puupäähattu 2016 Ville Piriselle

Suomen sarjakuvaseura on päättänyt myöntää vuoden 2016 Puupäähattu-palkinnon monisärmäiselle ja kekseliäälle sarjakuvataiteilijalle, Ville Piriselle.

Pirisen töistä koostuva näyttely on esillä 9.2.–27.2.16 Galleria Sarjakuvakeskuksessa, osoitteessa Hämeentie 150.

Samalla jaettiin sarjakuvaneuvoksen arvonimet suomentaja-tekstaaja Mikko Huuskolle ja sarjakuvaopettaja ja tuottaja Johanna "Roju" Rojolalle. Näistä tarkemmin täällä.

soderlund-pirinen1-web

Perustelut:

Pirinen nousi sarjakuvayleisön tietoisuuteen ensin pienlehdissä, sitten voittamalla Kemin kansainvälisen sarjakuvakilpailun vuonna 1993. ”Viimeinen bussi” -tarinassa näkyi jo vahvasti vuonna 1973 syntyneen Pirisen omateräinen piirrostyyli ja rakkaus suomalaiseen huumoriin ja hulluuteen. Pirinen uusi voittonsa vuonna 2000 Noora Federleyn kanssa tehdyllä hervottomalla parodialla "Musta*Naamio – Fan*Tom".

Pirisen omana päätyönä pidetään Yhesti yhes paikassa -minialbumisarjaa, jossa hän loihtii valuvalla lyijykynäviivalla kiinteän tosia hahmoja. Yhesti-sarjassa kerrotaan lyhyitä, niin sanottuja nykyjuttuja, joissa suomalainen, usein vahvasti humaloitu kansanperinne pääsee oikeuksiinsa. Suomigroteski teossarja kertoo pienille ihmisille tapahtuvista arkisista, mutta samalla fantastisista sattumuksista.

pirinen-puupaa2-web

Pirisen muista sarjakuvista tunnetuin on Pauli Kallion käsikirjoittama tiskijukka Ornette Birks Makkonen, Keskiyön Dynamoa, Kelmeää kaupunkia ja Dystopia 2000:tta unohtamatta. Lisäksi Pirinen on tehnyt paljon levynkansia ja kuvituksia. Hänet tunnetaan myös muusikkona.

Uusimmassa teoksessaan, Pauli Kallion kirjoittamassa Ornette Birks Makkonen sarjakuvasankarina -albumissa, Pirinen osoittaa hallitsevansa useita piirrostyylejä. Silloinkin lopputuloksen tunnistaa aina Pirisen kädenjäljeksi.

Pirinen osoittaa kaikessa tekemisessään elämäniloa ja kokeilunhalua. Sarjakuvissaan hän yhdistää 1970-lukulaisen retrotyylin ja tajunnanvirtaisen kerronnan. Lukija tuntee samaan aikaan sekä riemua että myötähäpeää tutkaillessaan hahmojen toikkarointia. Energiaa uhkuvia sarjoja lukiessa tuntuu joskus, että Pirinen lyö ylitse, mutta ei koskaan ohi.

Ville Pirinen neljannes-paikas-web1

asiat ville-web

xl-ville-pirinen


Kuvat järjestyksessä: valokuva Henry Söderlund
Pirinen & Kallio: Ornette Birks Makkonen sarjakuvasankarina (ilmestyy keväällä 2016)
Pirinen: Yhesti yhes neljännes paikas (2011)
Pirinen: Tärkeitä asioita
Ville Pirinen Pop-up Sarjakuvakeskus @ XL Art Space -tapahtumassa 2013

Suomen sarjakuvaseura ry on vuodesta 1972 lähtien jakanut arvostetuinta suomalaiselle sarjakuvantekijälle annettavaa palkintoa, Puupäähattua. Nimensä ja muotonsa se on saanut Ola Fogelbergin klassisen sarjakuvahahmon Pekka Puupään päähineen mukaan.

Materiaalit 

Painokelpoisia näytekuvia Pirisen töistä + valokuvia medialle kuva-arkistossa.
Ville Pirisen CV (pdf)