Tarinoita rajamailta – Neighbours – An Anthology of Russian And Finnish Comics Sarjainfon arviossa

4-4-NEIGHBOURS cover-webAino Sutinen ja Dmitri Jakovlev (toim.): Neighbours – An Anthology of Russian And Finnish Comics. Boomkniga Press ja Suomen sarjakuvaseura

Tarinoita rajamailta

Arvio: Ville Hänninen

Antologioiden akilleenkantapäänä on yleensä pidetty niiden hajanaisuutta. Silloinkin kun kokonaisuus rakentuu jonkin teeman ympärille, taiteilijat ymmärtävät toimeksiannon niin eri tavoin tai piirtävät tahallaan asian vierestä. Lopputulos on parhaimmillaan epätasainen, kehnoimmillaan väkinäinen.

Aino Sutisen ja Dmitri Jakovlevin toimittama Neighbours-antologia nojaa maidenväliseen hankkeeseen, jossa suomalaiset ja venäläiset sarjakuvataiteilijat paitsi vierailivat toistensa maissa ja alan tapahtumissa myös piirsivät tarinoita naapurimaiden kulttuurisesta kanssakäymisestä.

Elo-syyskuussa 2018 Ilja Obuhov, Olga Posuh ja Anna Volovik kävivät Helsingin sarjakuvafestivaalilla näyttelyn kera. Samalla he osallistuivat kirjan suomalaisten taiteilijoiden (Juliana Hyrri, Terhi Ekebom) kanssa työpajoihin ja piirsivät muun muassa Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa ja Lapinlahden sairaalan alueella. Lokakuussa sama tapahtui vuorostaan Pietarissa, osa kävi myös Viipurissa.

neighbours-olga-posuh

Olga Posuh: 5.9 %

Uppoutumisen oli määrä siivittää Venäjän ja Suomen suhteisiin liittyviä tarinoita. Hämmästyttävää kyllä: niin kävi. Viiden tarinan antologia on nimenomaan kokonaisuus ja vaikka tarinat ovat hyvinkin erityylisiä ja -tasoisia, ne täydentävät toisiaan. Naapuruussuhde korostuu, muttei YYA-hengessä tai pienintä yhteistä nimittäjää etsien vaan kiintoisien yksityiskohtien ja pulppuavan kerronnan kautta.

Venäjän ja Suomen rajaseutu voisi olla samanlainen kertomusten lähde kuin Yhdysvalloissa. Esimerkiksi Juha Seppälä kuvaa romaanissaan Mr Smith (2013) aluetta taloudellisten mahdollisuuksien veturina mutta myös merkillisenä ja myyttisenä. Kaupankäynti ja ihmisten keskinäinen, rajat ylittävä vuorovaikutus ovat rakentaneet alueen luonteen.

neighbours-juliana-hyrri

Juliana Hyrri: Never Come Back

Neighbours-antologian parhaat tarinat ovat suomalaisilta. Juliana Hyrrin ”Never Come Back” kuvaa lapsuuden epätodellisen tuntuisia kurittomuuksia, mutta kietoo ne kuvaukseen Inkerin kansan juurettomuudesta sotien jälkeen. Terhi Ekebom kuvaa sienestysretkeä, myrkyllisen lajin kiehtovuutta ja kauneuden petollisuutta. Molemmat tarinat puhuttelevat henkilökohtaisuudellaan. Novellit ovat tunnetasolla voimakkaita ja saavat toivomaan lyhyen tarinan laajempaa renessanssia.

neighbours-terhi-ekebom

 

Terhi Ekebom: The Mushroom Hunt

neighbours-ilja-obuhov

Ilja Obuhov: The Knight from the Matchbox

Ilja Obuhov kertoo kirjailija Maiju Lassilasta, joka tunnetaan Tulitikkuja lainaamassa -menestyselokuvan takia Venäjälläkin. Anna Volovik kuvaa introvertin Linus Torvaldsin versiota sosialismista: Linux-käyttöjärjestelmän syntyä jakamistalouteen. Geenitutkija Olga Posuh pohtii omakohtaisia sukulöytöjään miljöönä ”alun perin ruotsalainen” rajakaupunki Viipuri.
Vaikka mikään näistä kertomuksista ei yksinään hetkauttaisi, kokonaisuutena antologia kantaa. Virallisen historian alla on tuhansia tarinoita.

neighbours-anna-volovik

Anna Volovik: Tux

Julkaistu aiemmin Sarjainfo-lehdessä 2/2019. Liity Suomen sarjakuvaseuraan ja tilaa Sarjainfo.