Tulisielu on poissa – Timo Reenpää 1949–2020

Muistokirjoitus: Heikki Jokinen ja Juhani Tolvanen

Suomen sarjakuvaseuran pitkäaikaisin puheenjohtaja, sarjakuvaneuvos Timo Reenpää (s. 26.9.1949) kuoli 16.5.2020 nopeasti edenneeseen ALS-tautiin.

Timo Reenpää on niitä pioneereja, joita nykymaailman on kiittäminen siitä, että suomalainen sarjakuva on saavuttanut sen kulttuurillisen aseman, joka sillä 2020-luvulla on.

Reenpää tuli mukaan Suomen sarjakuvaseuran toimintaan ”toisessa aallossa” pian seuran 1971 tapahtuneen perustamisen jälkeen. Timo Reenpäästä tuli seuran kolmas puheenjohtaja Jukka Rislakin (1972) ja Ilpo Hakasalon (1973–75) jälkeen. Reenpää oli puheenjohtajana 1976–80 ja 1986.

Hän luotsasi sekä sarjakuvaseuran että Sarjainfo-lehden vakiintuneelle kurssille ja pysytteli aktiivisena sarjakuvavaikuttajana useamman vuosikymmenen ajan.  

timo reenpaa

Juhani Tolvasen kotialbumista.

Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun kasvattina ranska oli Reenpäälle kuin toinen kotikieli. Tämä johti luontevasti siihen, että hän käänsi 1970-luvulla useita albumeita, muun muassa CraenhalsiaBuzzellia ja Lucky Lukea, jota hän suomensi yhdessä Juhani Härmän kanssa sekä oikeilla nimillä että yhteisnimellä Jouni Tihma. Reenpään kääännösten joukossa oli myös Enki Bilal (Jumalaton näytelmä, 1985) ja André Franquin (Mustat sivut, 1984). 

Sarjakuvaseura järjesti piirtäjäpäivät 1979 ja 1981, ja Reenpään yhteydet Ranskan kulttuurikeskukseen virittivät hyvän yhteistyön sen kanssa. Piirtäjäpäivien päävieraat tulivatkin ranskankielisestä Euroopasta.

Vuonna 1979 sarjakuvaseura analysoi kaikki Suomessa ilmestyneet 39 sarjakuvalehteä, ja tulos julkaistiin Sarjainfon teemanumerona 1/1979. Timo Reenpää loi pohjana olleen kattavan analyysimallin nojautuen ranskalaiseen sarjakuvatutkimukseen.

Suomalaisen sarjakuvan edistäminen oli kuitenkin sekä Suomen sarjakuvaseuran että Timo Reenpään johtotähtenä. Sarjakuvaneuvoksen tittelin hän sai vuonna 1981.

Timo Reenpään työpaikkoina olivat mun muassa Otava, Yleisradio, Suomalainen Kirjakauppa ja Akateeminen Kirjakauppa.

Aktiivisen sarjakuvaharrastuksen laannuttua Reenpää alkoi harrastaa muun muassa potkupyöräilyä ja 2000-luvun alussa kendoa, josta tuli hänelle tärkein toiminta-alue. Reenpää oli mukana sekä kendon järjestötoiminnassa että urheilijana, aina maajoukkuetasolle asti.

Sikarit, härkätaistelu, orkideat, kartat… Timo Reenpää paneutui syvällisesti jokaiseen harrastamaansa aiheeseen todellisen aficionadon lailla. 

Kaikkea Timo Reenpään toimintaa leimasi syvä sivistys, laaja kiinnostus ja innostunut mieli.

Me allekirjoittaneet tulimme mukaan Suomen sarjakuvaseuran aktiiviseen toimintaan 1975 ja tunsimme Timon siitä asti. Ystävyytemme kesti lähes 45 vuotta, mistä olemme syvästi kiitollisia. 

Teksti Sarjainfosta 2/2020.