Näyteartikkeli Sarjainfo 4/2006

Maaninen maagi Alan Moore

Alan Moore on syntynyt vuonna 1953 Northamptonissa, Englannissa.
Hän oivalsi jo varhaisteini-ikäisenä, ettei sarjakuvia oltu suunnattu vain lapsille. Koska esimerkiksi MADia tekivät aikuiset, tarinasta löytyi viestejä useammille kohderyhmille.


moorepromethe.jpgKoulun konservatiivinen rehtori (joka myöhemmin hirttäytyi) ei tajunnut hippeilevää ja uudesta scifistä (Burgess, Sinclair, Moorcock) innostunutta Moorea. Kun 17-vuotias Alan kärähti LSD:n välittämisestä, rehtori antoi tälle paitsi kenkää koulustaan, myös kirjoitti paimenkirjeen kaikille alueen taidekouluille.
Moore elätti itsensä sekalaisilla pätkätöillä, kunnes tutustui Steve Mooreen (ei sukua) eräässä Britannian ensimmäisistä sarjakuvatapahtumista. Steve opetti Alanille sarjakuvakäsikirjoittamisen alkeet ja ohjasi tämän hakemaan töitä mm. 2000AD-lehdestä.
Naimisiin mennyt Moore havaitsi, ettei hän ollut tarpeeksi taitava ja nopea piirtäjä elättääkseen kaksilapsista (tyttäret Leah ja Amber) perhettä. Niinpä hän keskittyi kirjoittamiseen.
1980-luvun alussa amerikkalainen DC-kustantamo teki ensimmäisen kalastelunsa Britteihin löytääkseen tuoretta verta uudistamaan jämähtäneitä sarjojaan. Vuonna 1982 perustetun Warrior-lehden sarjat kuten Marvelman ja V for Vendetta vakuuttivat jenkit, kustannustoimittaja Len Wein etsi Mooren käsiinsä ja hän sai kirjoitettavakseen tarinan suomörkö Swamp Thingistä.
Moore otti pestin vastaan mielellään, sillä Warrior oli mennyt konkkaan ja 2000AD:n kanssa sukset olivat risteytyneet Halo Jonesin balladin oikeuksista.
Suo-oliosta ja samassa lehdessä esittäytyneestä John Constantinesta tuli Mooren läpimurto. Sitä seurasi täysin oma superprojekti, Watchmen, jonka sarjakuvitti maanmies Dave Gibbons.
Suosion kasvaessa Moore kavahti fanien ylipursuavaa ihailua ja erakoitui Northamptoniin. Vaimon lähdettyä pariskunnan yhteisen rakastajatttaren matkaan Moore aloitti seurustelu- ja työsuhteen Melinda Gebbien kanssa.
Myös DC:n ja Mooren tiet erosivat tekijänoikeus- ja asennekiistan jälkeen. Moore oli kokeillut omakustantamista, mutta Mad Love -kustantamo ei jaksanut edes Mooren nimen varassa.
Rakkaus vanhaan pulp-kirjallisuuteen syttyi mammuttimaisen Helvetistä -teoksen myötä (From Hell, 1989 - 98). Image-kustantamolle Moore teki myös lempeitä pilkkasarjoja lapsuutensa Marvel-hahmoista ym. Itselleen Marvelille Moore on kieltäytynyt työskentelemästä koskaan, sillä yhtiö ei hyväksynyt alkujaan brittiläisen 1950-luvun hahmon, Marvelmanin nimeä, vaan jenkkijulkaisua varten hahmosta piti tehdä Miracleman.
Wildstorm-yhtiö antoi Moorelle kokonaan oman tuotantolinjan America's Best Comics, ja kiivaassa tahdissa ilmestyivät antologiajulkaisu Tomorrow Stories, Top10, Tom Strong ja Promethea. Kerrassaan merkillisten herrasmiesten liiga on niin ikään ABC-tuotantoa, mutta kun Wildstorm 1999 myytiin DC Comicsille, Moore vaati ja sai pysyä itsenäisenä tekijänä Wildstormin leivissä.
Moore ei ole juuri näyttäytynyt julkisesti 1990-luvun alun jälkeen, mutta on kuitenkin osallistunut eräisiin gnostilaisen magiikan sävyttämiin musikaalisiin performansseihin The Moon and Serpent Grand Egyptian Theatre of Marvelsin riveissä.
Lost Girls-teoksen viimein valmistuttua Moore suostui viimein promootiokiertueelle. Jotakin asenteen muutoksesta kertoo sekin, että Northamptonin maagi suostui antamaan äänensä Simpsoneihin, sarjan 18. tuotantokauden jaksoon Husbands and knives.