Sarjainfon uutiset

Sarjakuvaseuran vuosikokous 20.11.2019

Suomen sarjakuvaseuran vuosikokous pidetään keskiviikkona 20.11.2019 kello 18.00 Sarjakuvakeskuksella (Porthaninkatu 9, Helsinki).

Kokouksessa käsitellään vuoden 2020 toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä valitaan puheenjohtaja ja hallitus vuodelle 2020. Lisäksi käsitellään muita seuran ajankohtaiseen toimintaan liittyviä asioita ja otetaan vastaan ideoita. Kaikki yhdistyksen jäsenet ovat kokoukseen tervetulleita!

Helsingin sarjakuvafestivaalit 7.–8.9.2019, teemoina ympäristö, vaikuttava sarjakuva ja pohjoinen

Helsingin sarjakuvafestivaalit levittäytyy aiempaa laajemmin Suvilahden alueelle vuonna 2019. Kolmatta kertaa Kattilahallissa järjestettävä festivaali on Pohjoismaiden suurin sarjakuvatapahtuma. Osana sarjakuvafestivaalia Tiivistämöllä on järjestetty suosittu omakustannetapahtuma Zine Fest.

sarjakuvafestivaalit2018

Sarjakuvafestivaalien teemat ovat vuonna 2019 ympäristö, vaikuttava sarjakuva sekä pohjoinen.

Kunniavieraana on hollantilainen Willem, joka tunnetaan työstään satiirin parissa ja Charlie Hebdo-lehden piirtäjänä. Willem vieraili Suomessa maaliskuussa 2015 keskustelemassa sananvapaudesta. Myös Marvel Comicsin suomalaisena piirtäjänä tunnetuksi tullut Rosi Kämpe on festivaalien kunniavieras.

Muita vieraita ovat muun muassa Sunna Kitti, Sira Moksi, Reetta Niemensivu, Ville Ranta ja Max Sarin (Suomi), Karstein Volle (Norja/Suomi), Anna Haifisch (Saksa) ja Konrad Nuka Godtfredsen (Grönlanti).

Vuoden teemojen mukaisesti festivaali tekee yhteistyötä kansalaisjärjestöjen kanssa ja nostaa esille sarjakuvan asemaa yhteiskunnallisena vaikuttajana. Suomalainen sarjakuva on taiteellisesti kunnianhimoista ja kansainvälisesti tunnustettua. Sarjakuvafestivaalit haluaa pohjoisella teemalla juhlistaa sen asemaa sekä nostaa erityisesti pohjoisia alkuperäiskansoja, kuten saamelaisuudesta kertovia tarinoita.

Ilmastonmuutos on aikamme polttavin kysymys, joka tunnistetaan myös sarjakuvataiteessa. Ympäristön suojelun lisäksi ympäristöä käsitellään valikoiduissa kokonaisuuksissa myös rakennettuna ympäristönä ja tilana.

51061398 10156330171924682 6231128154920976384 n

Helsingin sarjakuvafestivaalien visuaalisesta ilmeestä vastaa tänä vuonna sarjakuvataiteilija ja animaattori Maria Björklund. Hänet tunnetaan Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä julkaistusta Planeetta Z-sarjakuvasta, josta on tekeillä animaatiosarja.

Tapahtumaviikonloppu on 7.–8. syyskuuta, jolloin Kattilahalli ja Tiivistämö ovat avoinna yleisölle lauantaina 10.30–19 ja sunnuntaina 10.30–18. Tapahtumaa järjestää Suomen sarjakuvaseura.

www.sarjakuvafestivaalit.fi

maria-bjorklund-sarjakuvafestivaalit-web

Satu Jaatinen kirjoittaa sarjakuvaseuran 50-vuotishistoriikin

Tietokirjailija ja toimittaja Satu Jaatinen alkaa kirjoittaa vuonna 2021 50 vuotta täyttävän Suomen sarjakuvaseuran historiikkia. Hän on saanut työhön kolme apurahaa: Sarjakuvantekijän ry:ltä 2 000 €,  Taikelta kirjastoapurahaa 7 000 € ja WSOY:n säätiöltä 4 000 €.

– Tarkoitukseni olisi kirjoittaa seuran toiminnasta keskittyen siihen, millaista on ollut olla sarjakuvapiirtäjä ja sarjakuvaharrastaja Suomessa viimeisen 50 vuoden aikana. Pyrin haastattelemaan mahdollisimman monia eri-ikäisiä seuran entisiä ja nykyisiä jäseniä ja pyrin pitämään yhteiskunnalista aspektia mukana festivaalien, apurahojen ja koulutuksen kautta, Jaatinen kertoo.

Hän on aiemmin kirjoittanut muun muassa graafisten suunnittelijoiden yhdistyksen Grafian historiikin sekä elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen elämäkerran.

satu-jaatinen

Kuvitus: Outi Mentula Sarjainfo-lehdelle