Helsingin sarjakuvafestivaalien ennakkotietoja: tapahtuma pidetään 16.–17.9.2023 Kulttuuritehdas Korjaamolla (Töölönkatu 51 A-B, 00250 Helsinki). Teemoina ovat matkustaminen ja saksankielinen sarjakuva, festivaalitaiteilija on Kimmo Lust.
Sarjainfo vietti 50-vuotisjuhliaan Päivälehden museolla. Paikalla oli monia vanhoja ja nykyisiä avustajia, päätoimittajia ja toimitussihteereitä. Onnea Sarjainfolle!
Kuvassa Vesa Saarinen, Titta Lindström, Reijo Valta, Jussi Pakkanen, Rami Rautkorpi, Ville Manninen, Petri Kemppinen, Pauli Ruonala, Kari Heikonen, Satu Jaatinen, Heikki Jokinen, Juhani Tolvanen, Onni Mustonen, Ahma Hokkanen, Aino Sutinen, Ville Hänninen, Harri Römpötti, Pinja Kuusela, Heikki Kaukoranta, Jyrki Vainio, Vesa Kataisto, Kalervo Pulkkinen ja Reetta Laitinen. Kuvat: Henry Söderlund.
Sarjainfon 50-vuotiaasta historiasta juteltiin syksyllä Helsingin kirjamessuilla Kultti ry:n lavalla. Sarjainfosta ja sarjakuvaseurasta ovat juttelemassa päätoimittaja Aino Sutinen ja toimitussihteeri Onni Mustonen. Tallenne on nähtävissä YouTubessa.
Sarjainfo 50 vuotta -paneeli pidettiin Helsingin sarjakuvafestivaaleilla 10.9.2022, tallenne on kuultavissa Soundcloudissa. Ville Hänninen, Heikki Jokinen ja Vesa Kataisto keskustelevat. Kanavalla on muitakin paneelikeskusteluita.
Puupäähattu on suomalaiselle sarjakuvataiteilijalle myönnettävä tunnustus. Sen saajat ovat tehneet merkittävän uran sarjakuvan hyväksi. Ola Fogelbergin klassisen sarjakuvahahmon, Pekka Puupään päähineen mukaan valmistettuja hattuja on jaettu vuodesta 1972 lähtien. Puupäähatun ovat tähän mennessä saaneet muun muassa Tove Jansson, Mauri Kunnas, Katja Tukiainen, Juba Tuomola, Tiitu Takalo ja Kari Korhonen.
Vuoden 2023 Puupäähattu jaetaan Kansalliskirjastossa (Unioninkatu 36) torstaina 19. tammikuuta kello 12.00.
Palkitun töistä avataan samalla näyttely, joka on esillä Kansalliskirjaston kahvilassa 28.2. asti.
Kuva: Henry Söderlund
Lehdistö
Iltapäivällä julkistetaan valokuvia joita saa käyttää myös muualla, kuvaajan nimen mainiten.
Suomen sarjakuvaseuran toiminnanjohtajana on marraskuussa aloittanut Athanasía Aarniosuo (s. 1981). Tervetuloa!
– Olen taiteilija, kuraattori, taidejournalisti ja kokenut kulttuurityöläinen, Aarniosuo kertoo.
– Minulla on koulutusta taidegrafiikasta ja taidehistoriasta, ja olen valmistunut Aalto-yliopiston ViCCA-koulutusohjelmasta, jonka osana suoritin myös sarjakuvailmaisun opintokokonaisuuden. Taiteellinen tutkimukseni keskittyy tällä hetkellä nostalgian ja identiteetin käsitteisiin. Minulla on ollut yksityisnäyttelyitä, ja olen osallistunut ryhmänäyttelyihin eri maissa.
– Olen työskennellyt useissa museoissa, gallerioissa ja taideorganisaatioissa organisointi-, tuotanto-, viestintä- ja koordinointitehtävissä vuodesta 2003. Olen kirjoittanut lukuisia artikkeleita muun muassa HIAP - Helsinki International Artist Programmelle sekä kulttuurilehti Mustekalaan.
Mitkä ovat tunnelmat uuden edessä?
– Olen innoissani! Kävin Helsingin sarjakuvafestivaaleilla ensimmäisen kerran vuonna 1999, ja rakastuin tunnelmaan ja ihmisiin. Siitä asti olen pyörinyt mukana, joskus myyjänä, joskus vapaaehtoisena, joskus vieraana ja vuonna 2022 taiteellisena johtajana. Ihanaa päästä nyt osallistumaan sarjakuvaseuran muuhunkin toimintaan, tutustumaan ihmisiin ja tekemään yhteistyötä!
Entä mikä on hänen lempisarjakuvansa?
– Sandman, Craig ThompsoninBlankets ja Chester Brownin En koskaan pitänyt sinusta ovat vaikuttaneet identiteettiini perustavanlaatuisesti. Olen fanittanut pitkään Katja Tukiaista,Becky Cloonania ja Evangelos Androutsopoulosta. Viimeisin sarjakuvallinen ihastukseni on Hetamoé eli Ana Matilde Sousa.