Uudenmaan taidetoimikunnan taidepalkinto Aapo Rapille – ensimmäinen sarjakuvapalkittu

aapoUudenmaan taidetoimikunta on myöntänyt vuoden 2011 taidepalkinnon sarjakuvataiteilija Aapo Rapille. Taidepalkinto jaetaan uusmaalaiselle taiteilijalle huomionosoituksena ajankohtaisesta ja merkittävästä taiteellisesta toiminnasta. Palkinto on suuruudeltaan 6000 €. 


Aapo Rapin Meti-sarjakuva-albumi (2008) on lämmin ja omaperäinen teos, joka on käännetty vuonna 2010 ranskan kielelle. Meti on kerronnaltaan ja piirroksiltaan taituruutta ilmentävä mikrohistoriallinen minieepos, joka saa urbaanin ja maaseudun kohtaamaan ja kiinnostumaan toisistaan ja joka kurkottaa sukupolvien kuilun yli. Vuonna 2011 Rapi oli ranskaksi käännetyllä Meti-albumillaan ehdolla Euroopan arvostetuimman sarjakuvakilpailun, kansainvälisen Angoulêmen sarjakuvafestivaalin kilpailusarjassa.


Taidetoimikunta myönsi ensimmäistä kertaa taidepalkinnon sarjakuvataiteilijalle. Palkinto on jaettu vuodesta 1969 lähtien. Taidetoimikunta palkitsee vuosittain uusmaalaisen taiteilijan tai yhteisön, joka on yltänyt omalla taiteenalallaan korkeatasoiseen taiteelliseen suoritukseen edellisen vuoden aikana.

Kuva: Henry Söderlund