Suomalainen sarjakuva valloittaa Berliinissä ja käynnistää Saksan kulttuurivientivuoden 2014

Suomen Saksan-instituutilla Berliinissä 14.11. avattava Stichprobe-näyttely käynnistää sarjakuvan osalta vuoden 2014 ohjelman. Frankfurtin kirjamessuihin huipentuva ohjemisto pitää sisällään lukuisia näyttelyitä, julkaisuja, festivaaleja ja taiteilijavierailuita.

Berliinin näyttelyn taiteilijat ovat Mari Ahokoivu, Hanneriina Moisseinen, Petteri Tikkanen ja Marko Turunen, joista jokainen on toteuttanut näyttelyyn oman kokonaisuuden. Näyttely pitää sisällään neljä erilaista lähestymistapaa. Ahokoivun ja Moisseisen työt etsivät sarjakuvan rajoja, kun taas Turusen ja Tikkasen lähestyminen on hieman perinteisempää. Kaikilta taiteilijoilta on näyttelyssä vähintään kahdenlaisia töitä ja kaksi eri lähestymistapaa. Mukana on esimerkiksi seinäpiirroksia ja -maalauksia, liinoja, varjoja ja animaatiota.

Comic-Atlas Finnland 2014 on jatkoa Finnish Comics Annual -sarjalle. Saksalaisen version julkaisijana toimii Reprodukt-kustantamo ja antologian toimittajana Sascha Hommer. Antologiassa ovat mukana Roope Eronen, Matti Hagelberg, Jarno Latva-Nikkola, Mika Lietzén, Hanneriina Moisseinen, Tommi Musturi, Reetta Niemensivu, Jaakko Pallasvuo, Ville Ranta, Marko Turunen ja Amanda Vähämäki. Kirja julkaistaan Berliinin näyttelyn lopettajaisissa, alkuvuodesta 2014.

Vuoden 2014 koko ohjelmisto pitää sisällään noin 15 erilaista tapahtumaa. Kevätkauden muita merkittäviä tapahtumia ovat esimerkiksi Leipzigin kirjamessut ja sarjakuvafestivaalit maaliskuussa, Fumetto-festivaalit Sveitsissä huhtikuussa, näyttely Wienin pääkirjastossa toukokuussa sekä Saksan suurimmat sarjakuvafestivaalit Erlangenissa juhannuksena.

Stichprobe-näyttelyn avajaiset ovat torstaina 14.11 kello 19:00. Ohjelmassa on Hanneriina Moisseisen ja Black Peiderin musiikkia sekä livepiirtämistä. Kaikki näyttelyn taiteilijat sekä kuraattori Kalle Hakkola ovat paikalla. Näyttely on toteutettu Suomen sarjakuvaseura ry:n ja Suomen Saksan-instituutin yhteistyönä.

Tekstiin lisättävä kuva 1

Lisätietoa: http://finnland-institut.de/programm/kunst/stichprobe-comic-kunst-von-mari-ahokoivu-hanneriina-moisseinen-petteri-tikkanen-und-marko-turunen/

http://www.reprodukt.com/produkt/anthologien/comic-atlas-finnland/

Juttu Saksan viennistä Sarjakuvakeskuksen blogissa

 

Lisätietoa näyttelystä ja muusta ohjelmasta sekä kuvapyynnöt:

Suomen sarjakuvaseuran toiminnanjohtaja Kalle Hakkola, +358503447615kalle.hakkola@sarjakuvaseura.fi