Tex Willer -albumi Uudisraivaajat valittiin vuoden 2013 parhaaksi käännössarjakuvaksi

Sarjakuvayhteisö Kvaakin Herra Koipeliini -tunnustuspalkinnon vuoden 2013 parhaasta käännössarjakuvasta sai Renne Nikupaavolan suomentama Tex Willer -albumi Uudisraivaajat (kustantaja Egmont). Käsikirjoituksesta vastaa Mauro Boselli ja taiteesta Andrea Venturi. Tekijät ovat italialaisia.tex willer-uudisraivaajat

Tex Willer on yksi Suomessa pisimpään julkaistuista sarjakuvista. Ensimmäisen kerran se ilmestyi vuonna 1953 liuskamuotoisena lehtisenä. Uudisraivaajat on yli 200-sivuinen jättialbumi. Tex Willeriä ilmestyy nykyään suomeksi enemmän kuin koskaan.

Yksi syy Tex Willerin suureen suosioon on ollut Villin lännen tyyliin sopivan raisu kieli. Monet tokaisut ja nasevat lohkaisut ovat jääneet elämään kuten manaus ”hornan kekäleet”.

Renne Nikupaavola (1936–2013) suomensi Tex Willeriä ensin 1971–1973 ja jälleen vuodesta 1979 lähtien. Hän loi suurelta osin Texin hirtehisen hauskan kieliasun. Uudisraivaajat-albumi jäi hänen viimeiseksi suomennoksekseen.

Kvaakin jäsenten äänestämä Herra Koipeliini -tunnustuspalkinto jaettiin jo viidennen kerran. Käännössarjakuvan historia Suomessa on pitkä. Rodolphe Töpfferin Herra Koipeliinin merkilliset matkat ja eriskummaiset kohtalot maalla ja merellä oli ensimmäinen Suomessa julkaistu sarjakuvakirja 1800-luvun puolivälissä. 

kvaak.fi