Rakkaudesta kirjaan -palkinto ensi kertaa sarjakuvatyöläiselle

Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinnon on saanut tänä vuonna kääntäjä Heikki Kaukoranta. Palkinnolla annetaan tunnustusta merkittävästä työstä, jota Kaukoranta on tehnyt suomalaisen sarjakuvakulttuurin hyväksi.

Heikki Kaukoranta oli perustamassa Suomen sarjakuvaseuraa vuonna 1971 ja on kirjoittanut yhdessä Jukka Kemppisen kanssa suomalaiseen sarjakuvaan vahvasti vaikuttaneen Sarjakuvat-tietokirjan (Otava 1972, toinen tarkastettu painos 1982)

heikki kaukoranta

Heikki Kaukoranta Helsingin Kirjamessuilla. Kuva: Vesa Kataisto

Kirjaa varten hän teki rankan tutkimustyön, mikä oli hurja voimannäyte aikana ennen internetiä. Aiemmin Kaukoranta oli tehnyt lopputyönsä Suomalaiset sarjakuvajulkaisut 1904-66 Helsingin yliopiston estetiikan laitokselle, ollen siinäkin ensimmäinen lajissaan. Suuren yleisön silmissä Kaukoranta on tehnyt suurimmat tekonsa kääntäjänä. Erityisesti Corto Maltesen, Lucky Luken ja Tinttien suomennokset ovat jääneet useiden sukupolvien mieleen. Kaukoranta oli 1970-80-lukujen keskeinen hahmo laatusarjakuvan hankkimisessa Suomeen.  Ennen kaikkea Kaukorannan sydäntä on ollut lähellä ranskankielinen sarjakuva. 1970-luvulla hän oli mukana Ruutu- ja NonStop-lehtien toimitustyössä vaimonsa, NonStopin päätoimittaja Soile Kaukorannan kanssa, kääntäen ja hankkien huippusarjat Hugo Prattin runollisen kirjallisesta Corto Maltesesta André Franquinin huikeasti piirrettyyn ja täydellisesti rytmitettyyn tilannehuumoriin.

Kaukoranta toimitti Sarjakuvan maailmat -antologian (Otava, 1982) Soile Kaukorannan ja Jukka Kemppisen kanssa. Teos oli nimensä veroinen maailmojen avaaja useammalle myöhemmälle sarjakuvanlukija ja –tekijäpolvelle. Ei ole vähiten Heikki Kaukorannan ansiota, että vain vaivaisissa 32 vuodessa Sarjakuvan maailmoissa esitellyistä sarjoista ja pitempien tarinoiden katkelmista on suuri osa saatu kokonaisina albumeina suomeksi.

NonStopin jälkeen Heikki ja Soile Kaukoranta päätoimittivat Tapiiri-lehteä (1986-87). Heikki Kaukoranta on tehnyt ainutlaatuisen suurtyön suomentaessaan klassikkosarjakuvaa. Hänen suosituksensa näkyivät erityisen vahvasti Kustannus Jalavan julkaisuohjelmassa, johon kuului muun muassa Kaukorantojen toimittama Sarjakuvan mestareita -sarja. Ensimmäinen osa, George Herrimanin Krazy Kat, on hurmaavan absurdi ja häkellyttävän vaikeasti käännettävä sarjakuva.

Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinto on Suomen Messusäätiön 5000 euron vuosittainen palkinto, joka jaetaan Helsingin Kirjamessujen yhteydessä nyt 14. kerran. Palkinnon saajan päätti yksimielisesti palkintoraati, johon kuuluivat Suomen Kustannusyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Pasi Vainio, kirjailijat Sofi Oksanen ja Jari Tervo, toimittajat Suvi Ahola ja Sanna Nikula, tiedottaja Reetta Ravi ja toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäinen.