Sarjakuvaseura Helsingin Kirjamessuilla 22.–25.10.15 – teemoina pienlehdet, aktivismi ja Venäjä

Tänä vuonna Suomen sarjakuvaseura ottaa entistä näkyvämmin osaa Helsingin Kirjamessuille 22.–25. lokakuuta 2015. Tämän vuoden Helsingin sarjakuvafestivaalien pienlehti- ja DIY-teema näkyy myös kirjamessuilla.

Koko messuväki on tervetullut sarjakuvaseuran osastolle piirtämään ja tekemään itselleen vaikka oman puupäähatun. Läpi messujen toiminnassa olevissa, avoimissa työpajoissa kävijät voivat perehtyä sarjakuvien maailmaan eri näkökulmista ja kokeilla itsekin erilaisia tekniikoita ja lähestymistapoja.

Ohjelmassa haastatellaan kiinnostavia tekijöitä ja tekijöiltä saa samalla myös signeerauksia.

Paikalla tehdään livenä myös virallista messulehteä, joka on tänä vuonna rasisminvastainen pienlehti. Siinä suomalaiset sarjakuvataiteilijat ottavat kantaa uusilla sarjakuvilla ja lehti julkaistaan viikonlopuksi.

Osastolla on luonnollisesti myös myynnissä suuri valikoima sarjakuvaa ja pienlehtiä.

kirjamessuilla2014

TEEMOINA PIENLEHDET, AKTIVISMI JA VENÄJÄ

Kaikki voivat tehdä sarjakuvia ja pienlehdet mahdollistavat sen, että jokainen voi saada äänensä esille. Sarjakuvaseuran messuosastoilla kävijöiden onkin mahdollista tutustua sarjakuvaan yhteiskunnallisen vaikuttamisen välineenä ja tutustua tekijöihin, jotka omalla työllään ovat nostaneet päivänpolttavia aiheita esille. Tämän syksyn muun muassa mielenterveyttä, ympäristöä, kehitysapua, rauhantyötä ja sukupuolten välistä tasa-arvoa käsittelevät sarjakuvat löytyvät Suomen sarjakuvaseuran messuosastolta.

Vieraina lavalle nousevat muun muassa JP Ahonen, Pertti Jarla, Tiitu Takalo, Wolf Kankare, Eeva Meltio, Viivi Rintanen sekä monet, monet muut Suomen eturivin sarjakuvataiteilijat. Mukana toiminnassa ovat myös Feministinen sarjakuvatoiminta sekä Kuvittajat ry.

tee-itse-puupaa

HAASTATTELU- JA SIGNEERAUSAIKOJA JA AVOIMIA TYÖPAJOJA 

Aluksi pidetään aina n. puolen tunnin tekijähaastattelu (ellei ole toisin mainittu), jota seuraa puolen tunnin signeerausaika. Kurssivilla olevat ovat avoimia työpajoja, joihin saa tulla osallistumaan mihin aikaan tahansa. Ne sopivat aikuisille ja lapsille. Lisäksi lapsille on avoimia non-stop-pajoja, joissa voi mm. askarrella oman Puupäähatun.

TORSTAI 22.10.

12-13 Sadankomitean antologia: Rauhan tiellä – antimilitaristisia sarjakuvia
13-16 Feministisen sarjakuvatoiminnan paja. Zinepaja sopii kaikenikäisille. Miia Vistilä, Hanna-Pirita Lehkonen ja Tanja Ruotsalainen vetävät pajaa.
15-16 JP Ahonen signeeraa
16-17 Feministinen sarjakuvatoiminta esittelee toimintaansa

eeva-meltio-nayte

Kuva: Eeva Meltio

PERJANTAI 23.10.

12-13 Amanda Vähämäki
13-14 Ilpo Koskela
14-15 Roope Eronen
15-16 Eeva Meltio
16-17 Wolf Kankare
17-18 Aino Sutinen

LAUANTAI 24.10.

13-14 Petri Hiltunen
14-15 Pertti Jarla
15-16 Jarkko Vehniäinen
16-17 Jope Pitkänen
17-18 Aapo Kukko

SUNNUNTAI 25.10. 

12-13 Vesa Vitikainen
13-14 Tiitu Takalo
14-15 Hannele Richert
14.30-15.30 Heta Happonen
15-16.45 Kuvittajat ry:n paja lapsille ja kaikenikäisille.

Kuvat: Puupäähattupaja, Eeva Meltio / Pedot, Vesa Vitikainen / Kersantti Napalm

VENÄLÄISEN SARJAKUVAN SYKSY

Suomen sarjakuvaseura osallistuu Helsingin Kirjamessujen Venäjä –ohjelmaan tuomalla Askold Akishin sarjakuvanäyttelyn Messukeskukseen. Moskovalaissyntyinen taiteilija on tunnettu erityisesti sotaa käsittelevistä sarjakuvistaan.

Osa Venäjä -teemaa on myös pietarilaisen sarjakuva-aktiivin ja Boomfest-festivaalin johtajan Dmitri Jakovlevin haastattelu, joka pidetään Kirjakahvilassa la 24.10. klo 11.30. Noin 30 minuuttia kestävä haastattelu pureutuu venäläiseen sarjakuvakulttuuriin ja nykysarjakuvan tekijöihin.

Linkki Helsingin Kirjamessujen sivuille. 
Kirjamessut järjestetään Messukeskuksessa Pasilassa. Osastomme on 6G139. Linkki Facebook-tapahtumaan tässä.

kirjamessut-web