Oulun Sarjakuvafestivaali 5.-8.11.2015

Oulun Sarjakuvafestivaali järjestetään tänä vuonna neljättä kertaa. Samaan aikaan Oulun Sarjakuvakeskus järjestää toissen kerran Arctic Comics Seminar -tapahtuman. Festivaali on pohjoismainen ja esiintyjiä saapuu tänä vuonna Suomen lisäksi Norjasta, Tanskasta ja Islannista. Neljän päivän aikana lavalle nousee yli 30 sarjakuvantekijää ja aiheenpiirissä vaikuttavaa asiantuntijaa.

Festivaalin vuoden teemana on kauhu, jonka ympärille monet esitykset ja näyttelyt nivoutuvat. Festivaalin päänäyttely järjestetään Valvegalleriassa (Hallituskatu 7, Oulu) 7.10.-8.11.2015, jossa on esillä Kari A. Sihvosen ja Juha Vuorman -teoksia. Kauhu oli aiheena myös tämän vuoden Oulun pohjoismaisessa sarjakuvakilpailussa, johon osallistui yli 60 tekijää lähes kaikista Pohjois- ja Baltianmaista. Kilpailussa jaetaan tänäkin vuonna rahapalkintoja ja voittajatöistä koostetaan sarjakuva-albumi, joka julkaistaan palkintojenjakogaalassa Valvegalleriassa 6.11.2015 klo 17:00. Pohjoismaisen sarjakuvakilpailun näyttely on esillä Sarjakuvagalleria!:ssa (Hallituskatu 7, Oulu) 5.11.-9.12.2015. 

Kauhu -teema ei kuitenkaan yllä kaikkeen festivaalin ohjelmistoon vaan vieraana nähdään muun muassa tänä vuonna Sarjakuva-Finlandia-palkinnon saanut Tiitu Takalo. Takalon Polkimilla -näyttely on esillä Bingo-galleriassa (Mäkelininkatu 29, Oulu) 21.10.-13.11.2015. Tapahtuman aikana Oulussa nähdään sarjakuvaan ja kauhu-teemaan liittyviä näyttelyitä yli 10 kappaletta. Suurin osa näyttelyistä järjestetään Kulttuuritalo Valveella, mutta niitä sijoittuu tänä vuonna tapahtuman pääpaikan lisäksi myös muun muassa Oulun Taidemuseolle ja Oulun kaupunginkirjastolle.

Festivaaleilla julkaistaan useita uutuusteoksia. Pohjoismaisen sarjakuvakilpailualbumin lisäksi julkistamistilaisuuksia on tulossa muun muassa Arktiselta Banaanilta ja Suurelta Kurpitsalta.

Arktisessa sarjakuvaseminaarissa käsitellään 5.-6.11.2015 sarjakuvaa opetusvälineenä. Seminaari on suunnattu laajalle kohdeyleisölle sarjakuvanopettajista kulttuuri-instituutteihin. Tilaisuuden puhujina on arvostettuja sarjakuvantekijöitä ja -opettajia sekä esimerkiksi Oslon Serieteket sarjakuvakirjaston edustaja Ingrid Brubaker.

Seminaarin kaukaisin vieras saapuu Islannista. Úlfhildur Dagsdóttir tulee kertomaan islantilaisen sarjakuvakentän kuulumisia ja nähtävillä on myös ennennäkemättömän laaja otos Islantilaista sarjakuvaa Kulttuuritalo Valveella sijaitsevan ravintola Konst O. Delin seinillä. Sarjakuvia Islannista -näyttely on esillä 7.10.-8.11.2015.

Seminaari on osa Arktisen sarjakuvaverkoston toimintaa. Verkoston on perustanut ja sitä koordinoi Oulun Sarjakuvakeskus. Tällä hetkellä Oulun Sarjakuvafestivaali tunnetaan pohjoismaisena tapahtuma. Tulevaisuudessa tapahtuma pyrkii vahvistamaan tunnettuuttaan myös muulla arktisella alueella.

Festivaalipassin hinta on 10 euroa. Festivaalipassi oikeuttaa pääsyn seminaarin ja festivaalin ohjelmaan Kulttuuritalo Valveen tiloissa 5.-8.11. Festivaalipassi oikeuttaa myös alennuksiin festivaalin oheisohjelmistoon kuten lauantain IIK!:n esittämään Kapteeni Amerikka näytökseen sekä 8.11. Oulun Taidemuseon Palsapäivään.

Katso koko ohjelma: www.oulucomics.com