Sarjainfolle uusi päätoimittaja ja toimitussihteeri

Sarjainfon tekijätiimi kokee muutoksia vuonna 2016. Päätoimittajaksi astuu lehden toimitussihteeri, 33-vuotias helsinkiläinen kirjoittaja ja sarjakuvapiirtäjä Aino Sutinen.

Suomen sarjakuvaseurassa pian seitsemän vuotta työskennellyt Sutinen on opiskellut Sussexin yliopistossa Englannissa sosiologiaa ja kehitysmaatutkimusta. Häntä kiinnostavat sarjakuvailmaisun tutkimattomat taipaleet ja soveltava käyttö tiedonvälityksessä. 

aino-sutinen-piirros2016-gif– Alan osin unohdettukin historia, valtavirtaiset ja marginaaliset ilmiöt sekä nousevat nuoret tekijät ovat aiheita, joita seuraan, Sutinen kertoo.

Uuden päätoimittajan myötä on Sarjainfolle tulossa taittouudistus. Myös osa palstoista ja juttuformaateista muuttuu.

– Haluan antaa yhä enemmän tilaa esimerkiksi pitkille arvosteluille, syventäville taiteilijakuville, marginaalitaiteelle, sarjakuvailmiöille yllättävissä paikoissa sekä tekijöiden ja aiheiden monimuotoisuudelle. Paljon riippuu tietenkin avustajakunnasta. Lehteä tehdään edelleen suurelta osin vapaaehtoistyönä. 

Median murroksessakin Sutisella on vankka luottamus pienen kulttuurilehden tarpeellisuuteen.

– Uskon Sarjainfoon samalla tavalla kuin muutenkin printtimedian rooliin: se voi tarjota syventävää sisältöä jota voi lukea kaikessa rauhassa. Osaltaan se on myös ajankohtaisten ilmiöiden tallennusta ja historiankirjoitusta. Lehti kohottaa alan profiilia ja tarjoaa tietenkin lukuvinkkejä harrastajille. Vanhoja lehtiä eri vuosikymmeniltä selaillessa huomaan, että lehteä on kyllä aina tehty myös pilke silmäkulmassa. Se on hyvä traditio, josta en aio luopua.

Lehteä vuodesta 2012 toimitussihteerinä avustanut Sutinen on työssä jo kaiken nähnyt ja kokenut. Unohtumattomin Sarjainfo-muisto on onneksi positiivinen.

– Vanhojen päätoimittajien ja toimituskunnan jäsenten kokoontuminen 40-vuotisjuhlissa vuonna 2012 oli mukavaa. Näppärän tietotyön varjopuolena on, että suuri osa työstä tapahtuu digitaalisesti eikä ihmisiä aina ehdi tavata kasvotusten, Sutinen toteaa.

onni-mustonen-sarjainfo-webSarjakuvan löytöretkeilijä

Uutena toimitussihteerinä aloittaa lehteä jo muutamassa numerossa avustanut Onni Mustonen. 26-vuotias Mustonen on yleisen kirjallisuustieteen jatko-opiskelija ja intohimoinen sarjakuvien lukija.

– Tulin ensimmäisen kerran mukaan sarjakuvaseuran toimintaan viime vuoden keväällä, jolloin aloitin sarjakuvafestivaaleilla tuotantoharjoittelijana. Sittemmin viimeisen puolentoista vuoden aikana olen ollut mukana festivaaleilla, edustamassa seuraa kirjamessuilla sekä tietenkin osallistunut Sarjainfon tekemiseen, Mustonen kertoo.

Sarjakuvan lukijana Mustonen arvelee olevansa ennakkoluuloton ja utelias. Hän haluaa löytää jatkuvasti uusia tekijöitä ja teoksia. Hän toivoo, että myös Sarjainfon lukijat intoutuisivat löytämään lehdestä koko sarjakuvan kirjon.

Tulevalla toimitussihteerillä on ajatuksia lehden kehittämisen suhteen.

– Haluan työlläni tarjota keskustelualustan, joka tuo yhteen tekijät, lukijat ja kriitikot. Unohtamatta tärkeintä: sarjakuvaa itseään. 

– Sarjainfo on aina tarjonnut mahdollisuuden keskustella ja puhua sarjakuvista analyyttisesti, kriittisesti ja sen arvoisella tavalla. Haluan ylläpitää tuota keskustelun tasoa vastaisuudessakin, sillä se on ainoa tapa pitää myös tulevaisuudessa sarjakuva elinvoimaisena taiteenlajina, Mustonen visioi.

Teksti: Reetta Laitinen, kuvitukset: Aino Sutinen

Julkaistu aiemmin Sarjainfossa 4/2015.

Toimituskunta ottaa vastaan lehteä koskevaa palautetta ja toiveita osoitteessa Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Tilaa Sarjainfo täältä.