Suomalainen sarjakuvantutkimus vuoteen 2000

Suomalainen sarjakuvantutkimus vuoteen 2000

© Tanja Rasila. 7.1.2001. Lainattaessa mainittava
tekijä ja bibliografian verkko-osoite.
http://kupla.net/alantoiminta.php?artikkeli_id=430
ISBN 951-95797-4-5
Julkaistu Internetissä 17.2.2001 ESIPUHE
Kirjaluettelo: I. MONOGRAFIAT, II OPINNÄYTTEET, III KURIOSITEETTEJA

Sarjakuvantutkimus on lyönyt itsensä läpi akateemisissa piireissä 1990-luvulla. Tutkimuksen kasvun ja kehityksen myötä on noussut myös tarve kartoittaa ja listata aiempaa sarjakuvakirjallisuutta. Tähän luetteloon olen yrittänyt niputtaa tiedot kaikista suomalaisten kirjoittamista tai suomalaisista kertovista, Suomessa tai suomeksi julkaistuista sarjakuva-alan tutkimuksista, tietokirjoista ja kirjoituksista.

Mukana ovat kaikki löytämäni monografiat, opinnäytteet ja kirjanomaiset monisteet. "Tutkimus" ei välttämättä aina ole kovin tieteellistä - luetteloon olen kelpuuttanut myös mm. seminaaripapereita, antologioita ja elämäkertoja. Erityisesti vanhempi materiaali on paremminkin keskustelua kuin tieteen tekemistä. Mielestäni sekin silti ansaitsee tulla huomioiduksi ja arvostetuksi - antaahan se oman, merkittävän vivahteensa suomalaisen sarjakuvakirjallisuuden ja -tutkimisen muotoutumiseen.

Bibliografian viimeisen osion muodostaa valikoima artikkeliviitteitä. Mukaan otetut artikkelit on julkaistu ainoastaan monografioissa (osana jotakin teemakokoelmaa), ja useat niistä ovat "tuntemattomuuksia", joita ei ole indeksoitu esim. kotimaisiin artikkeliviitetietokantoihinkaan. Lehtiartikkeleita en ole tähän luetteloon kelpuuttanut lainkaan. Ne ansaisisivat melkeinpä jo oman bibliografiansa. Hyviä apuvälineitä on silti olemassa: Sarjainfo-lehdessä 3/1998 (nro 100) on julkaistu erittäin ansiokas, aiheenmukainen "Infoindeksi 1971-1998", joka kattaa kaikki lehdessä siihen mennessä julkaistut artikkelit. Artikkeliviitteitä voi selata maksutta lisäksi hyvin varustetuissa kirjastoissa (esim. Helsingin ja Tampereen yliopistojen kirjastoissa) kotimaisista artikkeliviitetietokannoista: CD-Katista, Aleksista ja ARTOsta. Tietokannoista ainakin Kati kattaa artikkeliviitteitä 1970-luvulta eteenpäin. 1950- ja 60-lukujen viitemateriaalia taas löytyy mm. Heikki Kaukorannan "Sarjakuvakirjallisuutta" -luettelosta, joka on julkaistu Bibliophilos-lehdessä 1/1971. Sanomalehdissä julkaistujen artikkelien osalta hyvä lähde on Suomen Sarjakuvaseuran arkisto Helsingin yliopiston Opiskelijakirjastossa. Arkisto kattaa 1970- ja 1980-lukujen sarjakuva-aiheisen sanomalehtikirjoittelun.

Samoin kuin artikkeleista, antologioistakin olen kyennyt tuomaan esiin vain valikoiman. Olen kelpuuttanut mukaan ne, joissa tekijöistä on nimen, kotipaikan ja työnäytteen lisäksi kerrottu joitain taustatietoja. Myös kaikki Kemin valtakunnallisen sarjakuvakilpailun vuosittaiset albumit (1980-2000) puuttuvat. Joissakin käännössarjakuvakirjoissa on julkaistu hyviä taustatietoartikkeleja sarjasta ja sen tekijästä (esim. Herrimanin Krazy Kat tai Morrisin Lucky Luke). Myös nämä ovat jääneet luettelon ulkopuolelle.

Opinnäytteistä mukana ovat vähintään pro gradut tai vastaavan tasoiset lopputyöt. Törmäsin muutamiin erinomaisiin proseminaari- ja seminaaritöihinkin, mutta johdonmukaisesti kaikkien Suomessa tehtyjen alemman tason akateemisten tutkimusten kartoittaminen ja läpikäyminen olisi käynyt ylivoimaiseksi. Opinnäytteisiin sisällytetyt liitesivut olen merkinnyt erikseen (esim. 63 + 24 s. = 63 lehteä varsinaista tutkimustekstiä + 24 liitettä). Mielestäni näin merkittynä tutkimusten laajuudesta saa paremman käsityksen.

Sarjakuva, pilakuva ja kuvittaminen kulkevat rinnatusten. Luettelossa on mm. elämäkertoja muiltakin graafisen- ja kuvataiteen alueilta, sillä monet henkilöt tunnetaan myös sarjakuvantekijöinä (mm. Erkki Tanttu, Tove Jansson, Kari Suomalainen, Kalervo Palsa).

Kaikkia tutkimuksia en ole onnistunut saamaan käsiini. Useimmista niistä, joita olen selaillut tai lukenut, olen kirjoittanut kommentteja. Kommenttien pituus ja tyhjentävyys vaihtelee. Ne eivät pyri arvottamaan, vaan antamaan lisäinformaatiota teoksen sisällöstä. Kommentointi ei myöskään ole merkki tutkimuksen erinomaisuudesta.

Olen ryhmitellyt tutkimukset aihepiireittäin. Uskon luettelon palvelevan lukijaa paremmin niin, vaikka siten joudunkin tekemään joillekin teoksille hiukan väkivaltaa. Jos tutkimuksessa on ollut nähtävissä useita näkökulmia, olen lokeroinut sen lähestymistavoista laajimman tai hallitsevimman mukaan.

Bibliografian laatimisessa olen yrittänyt huomioida monipuolisesti sarjakuvantutkimuksen eri alueiden tiedontarpeita. Opinnäytteiden osasto hyödyttänee erityisesti opiskelijoita. Antologioiden laajasta osuudesta toivon olevan apua myös niille, jotka etsivät tietoja ja näytteitä tietystä sarjakuvasta tai sarjakuvantekijästä.

Luettelosta on tarkoitus painaa kevään 2001 aikana päivitetty ja (tekijä-, kohdehenkilö- ja kohdesarjakuva-aiheisilla) hakemistoilla täydennetty "paperiversio". Erityisesti tätä silmälläpitäen lukisin mielelläni palautetta luettelosta. Jos mielessäsi on parannusehdotuksia, korjauksia tai lisäyksiä, otathan yhteyttä: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Lopuksi haluan kiittää kaikkia, jotka mahdollistivat luettelon valmistumisen: Grafia ry:tä taloudellisesta tuesta, Suomen Sarjakuvaseuraa julkaisemisesta, "Gran-Old-Man"-Heikkejä Jokista ja Kaukorantaa asiantuntija-avusta sekä Mammaa ja Mummua korvaamattomasta lastenhoitoavusta.

{mospagebreak title=I MONOGRAFIAT - sisallys}

Suomalainen sarjakuvantutkimus vuoteen 2000
- luettelo kirjoista ja kirjoituksista

I. MONOGRAFIAT

1. Yleis- ja hakuteokset
1.1. Yleisesitykset
1.2. Bibliografiat

2. Sarjakuva taidemuotona

3. Sarjakuva ja yhteiskunta
3.1. Kulttuuripolitiikka
3.2. Sarjakuvien maailmankuvat
3.3. Sarjakuvat opetuksessa ja kasvatuksessa

4. Kieli sarjakuvissa

5. Sarjakuvan historia

6. Sarjakuvan tekijät
6.1. Henkilöesittelyt
6.2. Antologiat ja yhteisluettelot

{mospagebreak title=Monografiat}

I. MONOGRAFIAT

1. YLEIS- JA HAKUTEOKSET

1.1. YLEISESITYKSET

Herkman, Juha (toim.)
Ruutujen välissä : näkökulmia sarjakuvaan.
Tampere : Tampere University Press, 1996.
214 s.
ISBN: 951-44-4072-2
Kommentteja: Artikkelikokoelma sisältää kirjoituksia sarjakuvien ja sarjakuvantutkimuksen historiasta, ilmaisukielestä (mm. huumorintutkimus ja psykoanalyysi), sarjakuvista sosiaalisena ilmiönä (sarjakuvakarikatyyrit, sukupuoliasiat ja tekijälähtöinen tutkimus) sekä sarjakuva-alan ammateista (kääntäjä ja piirtäjä).

Jokinen, Heikki - Pulkkinen, Kalervo
Suomalaisen sarjakuvan ensyklopedia.
Kemi : Kemin sarjakuvakeskus, 1996.
180 s.
ISBN: 952-9686-10-2
Kommentteja: Kattava, aakkosellinen hakuteos suomalaisesta sarjakuvamaailmasta sadan vuoden ajalta: tekijöistä, sarjoista, henkilöistä, ilmiöistä, tapahtumista jne. Perusteos.

Kaukoranta, Heikki - Kemppinen, Jukka
Sarjakuvat.
Helsinki : Otava, 1972.
237 s.

Kaukoranta, Heikki - Kemppinen, Jukka
Sarjakuvat. (2. laaj.p.)
Helsinki : Otava, 1982.
336 s.
ISBN: 951-1-06710-9
Kommentteja: Täydennetty ja päivitetty painos edellisestä, myös hakemistojen osalta. Sisältää sarjakuva-asiaa hyvin monipuolisesti, mm. sekä ulkomaisen että kotimaisen sarjakuvan historiaa, lajipohdintaa, kerronnan analyysia, piirtäjä- ja sarjakuvaesittelyjä sekä hyvän bibliografian alan teoriateoksista kommentteineen. Perusteos.

Pasonen, Harto (toim.)
Sarjakuvan vuosikirja 1 : sarjakuvavuosi 1995.
Kuopio : Valiosarjat, 1996.
186 s.
ISBN: 951-97361-0-7
Kommentteja: Artikkelikokoelma, jonka aiheina ovat amerikkalaisten supersankarisarjakuvien kehitys 1990-luvulle, Disney-piirroselokuvien ja sarjakuvien nykyvaiheet, Robert Crumb, Mämmilä, seikkailusarjakuvien tulevaisuus, sarjakuvien rooli kouluopetuksessa, julkinen julkaisutuki sarjakuvalle ja suomalaisen sarjakuvan 100-v. -juhlavuosi 1995 sekä ko. vuonna julkaistujen albumien esittelyt.

Pesonen, Sauli
Alkupalat. Esittelyjä sarjakuvista.
Kemi : Kemin sarjakuvakeskus, 1993.
80 s.
ISBN: 952-9686-02-1
Kommentteja: Teos sisältää suppeahkot, informatiiviset esittelyt 55 tunnetusta sarjakuvasta. Mukana ovat Ahmed Ahne, Aku Ankka, Ankardo, Asterix, Conan, Corto Maltese, Dick Tracy, Elfquest, Ferdinand, Harald Hirmuinen, Helmi ja Heikki, Hämähäkkimies, Ihmeneloset, James Bond, Judge Dredd, Juliet Jonesin sydän, Kalle Kehveli, Karvinen, Kippari-Kalle, Kissalan pojat, Lassi ja Leevi, Lempi, Lepakkomies/Batman, Liisa ja Lasse/Pirkko ja Pentti, Lucky Luke, Lätsä, Masan arkki, Masi, Mikki Hiiri, Modesty Blase, Mustanaamio (Urja), Muumi, Nakke Nakuttaja, Näkymätön Viänänen, Pikku Nemo, Piko ja Fantasio, Pitko (Koiraskoira), Pulteri, Punasulka, Rip Kirby, Sami ja Siilo, Sammy Day, Strumffit, Taika-Jim (Mandrake), Tarzan, Tenavat, Teräsmies, Tex Willer, Tiikeri, Tintti, Valerian, Velho, Vihtori ja Klaara, Ville Vallaton ja Väiski Vemmelsääri.

{mospagebreak title=Bibliografiat}

1.2. BIBLIOGRAFIAT


Aarnisalo, Raimo
Sarjakuvat : hinnasto 1997 - (2000).
Kirkkonummi : Keräilijän lehti/Raimo Aarnisalo, 1996.
228 s.
Kommentteja: Hinnasto sisältää 2 000 lehtinimekkeen ja 20 000 eri lehden hintatiedot, ja tekijän mukaan se kattaa n. 97 % kaikista Suomessa ilmestyneistä sarjakuvajulkaisuista.

Jerrman, Toni
Tieteissarjakuvat.
s.177-222 teoksessa:
Ekholm, Kai (toim.)
Science fiction Suomessa.
Helsinki : Kirjastopalvelu, 1983.
357 s.
ISBN: 951-692-111-6
Kommentteja: Lyhyt johdanto sekä laajahko bibliografia ennen vuotta 1983 suomeksi ilmestyneistä science fiction -sarjakuvista ja -seuroista sekä alan koti- ja ulkomaisista lehdistä. Sanoma- ja aikakauslehdissä ilmestyneet tieteissarjakuvat ovat mukana vain vihjeellisesti.

Kaukoranta, Heikki
Sarjakuvakirjallisuutta.
Helsinki : Bibliophilos, 1971.
8 s.
Kommentteja: Luettelo 1950- ja 60-luvuilla ilmestyneistä, sarjakuvia käsittelevistä ulkomaisista lehdistä, teoksista ja artikkeleista sekä kotimaisista (lähinnä) aikakaus- ja sanomalehtiartikkeleista. Luettelo on ilmestynyt Bibliophilos-lehdessä 1/1971, s. 15-22.

Kaukoranta, Heikki
Suomalaiset sarjakuvajulkaisut 1904-66. Tecknade serier i Finland 1904-66. Comic books in Finland 1904-66.
Helsinki : Helsingin yliopisto kirjasto, 1968.
80 s.
(Helsingin yliopiston kirjaston julkaisuja ; 34)
Kommentteja: Sisältää tiedot itsenäisistä, kokonaan sarjakuvakerrontaa sisältävistä julkaisuista: lehdistä, kirjoista, albumeista ja lasten kuvakirjoista. Joitakin tästä bibliografiasta puuttumaan jääneitä, myöhemmin löytyneitä sarjakuvakirjoja sisältyy Heikki Kaukorannan ja Simo Sjöblomin bibliografiaan "Suomeksi julkaistut itsenäiset sarjakuvakirjat ja -albumit 1904-1976".

Kaukoranta, Juhani - Kaukoranta, Heikki - Sjöblom, Simo
Suomeksi julkaistut itsenäiset sarjakuvakirjat ja -albumit 1904-1976.
Helsinki : Suomen Sarjakuvaseura, 1997.
ISBN: 951-95797-4-5
URL: http://kaapeli.fi/~sarjaks/alan/kirj/albm.html
Kommentteja: Sarjakuvakirjojen ja albumien osalta päivitetty ja täydennetty versio Heikki Kaukorannan bibliografiasta "Suomalaiset sarjakuvajulkaisut 1904-66". Mukana ei kuitenkaan ole sarjakuvalehtiä.

Kivekäs, Markku
Carl Barks -tuotanto Suomessa 1951-1976.
Helsinki : Keräily-lehti, 1976.
38 s.
Kommentteja: Luettelo Aku Ankka ja Roope-setä -lehdissä ja -kirjoissa julkaistuista, Barksin piirtämistä sarjoista ja kansikuvista.

Koskivaara, Kata - Kotanen, Ellen - Lehtinen, Ulla
Sarjasto : mestariteoksia ja pieniä kuriositeetteja sarjakuvakokoelmaan.
Helsinki : Kirjastopalvelu, 1993.
125 s.
ISBN: 951-692-324-0

Ronkainen, Timo - Hänninen, Ville - Larmola, Kivi
Infoindeksi 1971-1998.
s. 48-57 lehdessä:
Sarjainfo 100 : no 3/1998.
Helsinki : Suomen Sarjakuvaseura, 1998.
Kommentteja: Aiheenmukainen luettelo kaikista 27 vuoden aikana Sarjainfo-lehdissä julkaistuista artikkeleista, sarjakuvateoriasta albumiesittelyihin.

Sarjakuvalehdet 1979.
Helsinki : Suomen Sarjakuvaseura, 1979. (2.p. Opetusministeriö, 1979).
32 s.
Kommentteja: Suomen sarjakuvaseuran hallitus esittelee, analysoi ja arvostelee vuonna 1979 Suomessa ilmestyneet sarjakuvalehdet neljän pääkohdan analyysimallin mukaan (piirrostyön, kielen, kertomuksen ja arvomaailman laatutasot). Vihkonen on ilmestynyt Sarjainfo-lehden numerona 2/79.

Sjöblom, Simo
Carl Barks ja hänen tuotantonsa.
Helsinki : Seaflower, 1992.
274 s.
(Seaflower's Comics Studies ; n:o 1)
ISBN: 952-6666-23-2

{mospagebreak title=Sarjakuva taidemuotona}

2. SARJAKUVA TAIDEMUOTONA


Ahlqvist, Keijo - Kutila, Ari
Piirrä sarjakuvaa!
Kemi : Kemin kulttuurilautakunta, 1988.
71 s.
ISBN: 951-99994-3-4
Kommentteja: Teos neuvoo seikkaperäisesti paitsi sarjakuvien tekemistä myös niiden arvioimista. Kirja esittelee sarjakuvan rakennetta aina piirrännällisistä ja kerrontateknisistä ratkaisuista konkreettisiin työvälineisiin ja tuo samalla esiin sarjakuvakerronnan keskeisiä termejä. Teoksen 2. p:n on julkaissut Kemin Sarjakuvakeskus 1989.

Ansa, Heikki (toim.)
Puhekuplia : kirjoituksia sarjakuvasta 2.
Kemi : Kemin kulttuurilautakunta, 1987.
131 s.
ISBN: 951-99836-7-8
Kommentteja: Puhekuplien jatko-osa keskittyy lähinnä sarjakuvan käsikirjoittamiseen ja käsikirjoittajiin (mm. Pierre Christin, Johanna Sinisalo, Jean-Pierre Mercier) ja ruotsalaiseen sarjakuvaan sekä sarjakuvan ja kuvataiteen suhteen pohdintaan.

Herkman, Juha
Sarjakuvan kieli ja mieli.
Tampere : Vastapaino, 1998.
272 s.
ISBN: 951-768-032-5
Kommentteja: Laaja esitys sarjakuvan ilmaisukeinoista (kielen tasoista, kuvan ja sana suhteesta, sarjakuvasemiotiikasta ja kerronnasta) ja sarjakuvan lukemisesta (lukijan asemasta, intertekstuaalisuudesta ja mediakasvatuksesta). Akateeminen perusteos.

Huhtamo, Erkki (toim.)
Puhekuplia : kirjoituksia sarjakuvasta.
Kemi : Kemin kulttuurilautakunta, 1986.
109 s.
ISBN: 951-99713-9-4
Kommentteja: Kirjaan on koottu Kemin viidennessä valtakunnallisessa sarjakuvatapahtumassa (1985) pidetyt esitelmät, joiden kohteina olivat mm. Serge Clerc, Umberto Eco, Jaska Jokunen, semiotiikka, antiikki sarjakuvissa sekä yleensä sarjakuvan olemus ja sen uudet suuntaukset.

Maddocks, Peter
Näin piirrät sarjakuvia ja pilapiirroksia.
Karkkila : Kustannus-Mäkelä, 1991.
95 s.
Alkuteos: How to draw cartoons. Suom. Raija Viitanen.
ISBN: 951-873-340-6

McCloud, Scott
Sarjakuva, näkymätön taide.
Helsinki : Good Fellows, 1994.
215 s.
Alkuteos: Understanding comics. Suom. Jukka Heiskanen.
ISBN: 951-96265-2-2
Kommentteja: Sarjakuvamuotoinen, havainnollinen ja monipuolinen esitys sarjakuvan olemuksesta, ilmaisukeinoista ja käsitteistä. Perusteos.

Mäkinen, Reima (toim.)
Sarja/kuva/ilmiö.
Tampere ; Tampereen sarjakuvaseura, 1988.
48 s.
Kommentteja: Tampereen Sarjakuvaseuran keväällä 1988 järjestämän näyttelyn luettelo sekä "oheistietoisku". Teos sisältää mm. seuraavat artikkelit: Sarjakuva ilmaisuvälineenä, Sosialistiset sarjat (Itä-Eurooppalainen sarjakuva), Seikkailun estetiikka (Tarzan-lehtien kansikuvien analysointia) ja Sarjakuvaseurojen lehdet.

{mospagebreak title=Sarjakuva ja yhteiskunta}

3. SARJAKUVA JA YHTEISKUNTA


3.1. KULTTUURIPOLITIIKKA


Heikkinen, Merja
Kuvien taitajat : taidepolitiikan marginaalit.
Helsinki : Edita, 1996.
165 s.
(Taiteen keskustoimikunnan julkaisuja ; 20)
ISBN: 951-37-1969-3

Heikkinen, Merja
Sillä välin toisaalla... : sarjakuvan kulttuuripoliittinen asema ja sarjakuvien tuotanto.
Helsinki : VAPK-kustannus, 1991.
138 s.
(Taiteen keskustoimikunnan julkaisuja ; 12)
ISBN: 951-37-0656-7
Takakannessa: Tutkimuksessa tarkastellaan Suomen valtion muuttuvaa suhtautumista sarjakuvaan 1960-luvulta nykypäivään. Julkilausuttujen kulttuuripoliittisten tavoitteiden ohella selvitetään nykyisten hallintokäytäntöjen konkreettisia seurauksia sarjakuvalle. Tutkimus kertoo myös, miten paljon sarjakuvia Suomessa tuotetaan, mitkä ovat levityskanavat, mikä on erilaisten julkaisumuotojen ja -lajien asema. Se kattaa sekä sarjakuvalehdet, sarjakuva-albumit että sanomalehtisarjakuvat. Samalla selviää kotimaisen sarjakuvan tilanne sarjakuvien markkinoilla.

Heikkinen, Merja - Irjala, Auli
Taideteollisuuden ja sarjakuvan ammattilaisten työtilanne ja kansainvälinen toiminta : raportti kyselytutkimuksesta Ornamon, Grafian ja Sarjakuvantekijät ry:n jäsenille.
Helsinki : Taiteen keskustoimikunta, 1998.
104 s.
(Tilastotietoa taiteesta ; 21)
ISBN: 952-5253-10-4

Jokinen, Heikki
Sarjakuvantekijän selviytymisopas.
Helsinki : Sarjakuvantekijät, 1999.
48 s.
ISBN: 951-98311-0-X
Kommentteja: Free lancerina toimivalle sarjakuvantekijälle laa. Asiaa mm. palkasta, tekijänoikeuksista, verotuksesta ja eläkkeestä.

Kauranen, Ralf
Legitimeringen av tecknade serier som konst : en diskursanalytisk studie av finländska dagspresskrivelser om tecknade serier.
Turku : Åbo Akademi, sociologiska institutionen, 1997.
133 s.
(Meddelanden från Ekonomisk-statsvetenskapliga fakulteten vid Åbo Akademi. Ser. A ; 475.)
ISBN: 952-12-0069-3
Kommentteja: Teos pohjautuu saman nimiseen, vuonna 1996 hyväksyttyyn pro gradu -työhön. Ks. opinnäytetyöt.

Packalén, Leif - Odoi, Frank
Comics with an attitude... : a guide to the use of comics in development information.
Helsinki : Ministry for Foreign Affairs of Finland, Department for International Development Cooperation, 1999.
96 s.
ISBN: 951-724-271-9

Sarjakuvatoimikunnan mietintö.
Helsinki, 1962.
13 s.
(Komiteanmietintö ; 1962:83)

Weissenberg, Gay von
Katsaus sarjakuvatutkimuksiin.
Mannerheimin Lastensuojeluliitto, 1959.
50 s.
Kommentteja: Tutkimus on tehty Mannerheimin Lastensuojeluliiton vuonna 1955 asettaman sarjakuvavaliokunnan toimeksiannosta. Kirjoittaja tarkastelee (lähinnä ulkomaisista lähteistä) keräämänsä tutkimusaineiston valossa sarjakuvien lukemisen vahingollisia vaikutuksia nuoriin ja ehdottaa sarjakuvatuotannon saattamista valvonnan alaiseksi.

{mospagebreak title=Sarjakuvien maailmankuvat}

3.2. SARJAKUVIEN MAAILMANKUVAT


Dorfman, Ariel - Mattelart, Armand
Kuinka Aku Ankkaa luetaan : imperialistinen ideologia Disneyn sarjakuvissa.
Helsinki : Love Kirjat, 1980.
127 s.
Alkuteos: Para leer al Pato Donald. Suom. David Kunzlen englannintamasta laitoksesta Markku Koski.
ISBN: 951-835-022-1
Kommentteja: Teos sisältää Walt Disneyn suppean elämäkerran sekä (marxilaista) analyysia Aku Ankka-lehden henkilötyypeistä, juonaiheista ja sarjan välittämästä maailmankuvasta. Kirjoittaja pohtii länsimaiselle kulttuurille ominaisten taloudellisen ja sosiaalisen rakenteen heijastumista Aku Ankan sarjakuvamaailmaan.

Reenpää, Timo - Simonen, Katri - Vaijärvi, Kari
Totto ja Teräsmies : lasten- ja nuortenlehdet, sarjakuvalehdet.
Helsinki : Kirjastopalvelu, 1983.
95 s.
ISBN: 951-692-092-6
Kommentteja: Teoksessa esitellään ja arvostellaan suomessa ilmestyviä ja tilattavia lasten- ja nuortenlehtiä (38 kpl) sekä sarjakuvalehtiä (44 kpl).

Sankala, Pasi
Pikku murhaaja : Frank Millerin "Ronin"-pojan nuoruusiän irtaantumisprosessia kuvaava sarjakuva.
Oulu : Psykoterapiasäätiö Monasteri, 1992.
38 s.
(Psykoterapiasäätiö Monasterin monografia ; 1).
ISBN: 951-95813-2-4
Kommentteja: pohjautuu Oulun yliopistossa 1991 hyväksyttyyn nuorisopsykiatrian lopputyöhön.

Short, Robert L.
Tenavat totuuden tiellä.
Hämeenlinna : Päivä, 1991. 2.p.
160 s.
Alkuteos: The gospel according to Peanuts. Suom. Talvikki Lintinen.
ISBN: 951-622-495-4
Kommentteja: Kirjoittaja käyttää Tenavat-sarjakuvaa "havaintovälineenä evankenkeliumin syvimmän sanoman ymmärtämisessä". Sarjakuvaotteiden avulla hän johdattelee lukijan esim. uskoon ja syntiin liittyviin kysymyksiin. 1.p. on vuodelta 1967.

Twerski, Abraham J.
Milloin onni kääntyy? : johdatus Tenavat-terapiaan.
Helsinki : Sanomaprint, 1989.
124 s.
Alkuteos: When do the good things start? Suom. Anita Salmivuori ja Juhani Tolvanen.
ISBN: 951-875-153-6
Kommentteja: Kirjoittaja käyttää Tenavat-sarjakuvaa apunaan käsitellessään "itsehoitoterapiaan" tähtääviä psykologisia aiheita, mm. itsetuntemusta, rakkautta, syyllisyyttä ja masennusta. 2. p. 1990. - 3. p. 1993.

Twerski, Abraham J.
Herää ajoissa! : Tenavat-terapeutin toinen oppitunti : pehmeä sisäänajo kahdentoista askelen ohjelmaan.
Helsinki : Sanomaprint, 1991.
128 s.
Alkuteos: Waking up just in time. Suom. Ilkka ja Päivi Rekiaro.
ISBN: 951-875-309-1 (nid.)

Ylönen, Marja
Karin Suomi : Karin piirrokset suomalaisuuden kuvana.
Porvoo : WSOY, 1998.
134 s.
ISBN: 951-0-22884-2
Kommentteja: Tutkimus pohjautuu Tampereen yliopistossa 1995 hyväksyttyyn tiedotusopin väitöskirjaan "Karin suomalainen : pilapiirrokset suomalaisuuden legitimointina". Ks. opinnäytetyöt.

Ylönen, Marja
Vanhuus Rysänperässä : Kari Suomalaisen pilapiirrosten vanhuskäsitys.
Helsinki : Vanhustyön keskusliitto, 1994.
52 s.
ISBN: 951-806-001-0
Kommentteja: Teos pohjautuu Tampereen yliopiston sosiaalipolitiikan laitoksella 1993 hyväksyttyyn laudaturtyöhön "Vanhuus pilakuvassa : Kari Suomalaisen pilapiirrosten vanhuskäsitys kannanottona vanhuskysymykseen vuosina 1951-1991". Ks. opinnäytetyöt.

{mospagebreak title=Sarjakuvat opetuksessa ja kasvatuksessa}

3.3. SARJAKUVAT OPETUKSESSA JA KASVATUKSESSA


Hänninen, Harto - Kemppinen, Petri
Lähtöruutu sarjakuvaan.
Helsinki : Yleisradio, 1994.
111 s.
ISBN: 951-43-0625-2
Kommentteja: Asiaa mm. sarjakuvan historiasta, tekemisestä ja analysoimisesta. Kirja on tarkoitettu opetusmateriaaliksi samannimisen, koululaisille suunnatun, 5-osaisen tv-ohjelmasarjan rinnalle. Tv-ohjelmat on tallennettu kahdelle kasetille: 1. videokasetti sis. osat 1-3 (3 x 20 min.), 2. videokasetti sis. osat 4-5 (2 x 25 min.).

Lindman, Marja-Liisa - Manninen, Pekka A. - Krook, Arja
Sukellus sarjakuvaan.
Opetushallitus, Sanomalehtien liitto ja VAPK-kustannus, 1992.
109 s.
ISBN: 951-37-0866-7
Kommentteja: Teos on suunnattu lähinnä opettajille virikkeistämään opetusta sarjakuvan avulla. Kirjan osioissa tarkastellaan sarjakuvan 1) historiaa, 2) rakennetta ja kieltä, 3) tutkimusmetodeja sekä 4) esimerkkejä siitä, miten käyttää sarjakuvaa opetuksen apuna.

Rautavuori, Eija:
Vinkkejä sarjakuva-aineiston koulukäsittelyyn.
Helsinki : Äidinkielen Opettajain Liitto, 1979.
11 s.

Reenpää, Timo:
Sarjakuvat lasten kasvattajina.
Helsinki : Kirjastopalvelu, 1979.
8 s.

Turja, H. A.
Sarjakuva kasvatustekijänä ja opetusvälineenä.
Helsinki : s.n., 1956.
18 + 2 s.
Kommentteja: Lapsi ja nuoriso -lehdessä (10-12/1955) julkaistuista artikkeleista koottu versio. Kirjoittaja toteaa sarjakuvien olevan oivallinen oppimisen apuväline. Hän vastustaa kuitenkin sarjakuvien väkivaltaisuutta ja perää suomalaisilta kasvattajilta toimenpiteitä sarjakuvien sisällön ohjaamiseksi kouluopetuksen kannalta "hyödyllisempään" suuntaan.

Ylä-Outinen, Urho
Sarjakuvia kielten opetukseen : ohjevihko ruotsin kielen opettajalle.
Helsinki : Otava, 1968.
31 s.
Huom. opetuspakettiin kuuluu vihkon ohella 80 kuvataulun sarja.

{mospagebreak title=Kieli sarjakuvissa}

4. KIELI SARJAKUVISSA


Helenelund, Elisabeth
Språket i Muminserien : en syntaktisk analys.
Helsinki : Helsingin yliopisto, 1985.
176 s.
(Meddelanden från institutionen för nordiska språk och nordisk litteratur vid Helsingfors universitetet: B ; 9)
ISBN: 951-45-3703-3
Kommentteja: Pohjautuu Helsingin yliopistossa 1982 hyväksyttyyn lisentiaatintyöhön. Ks. opinnäytteet.

Itälä, Marja-Leena
Kohäsion im Bildtextverbund Comic.
Turku : Universität Turku, Institut für Übersetzen und Dolmetschen, 1994.
151 + 2 s.
ISBN: 951-29-0240-0

Valta, Reijo
Turskatti! : Kapteeni Haddockin haukkumat.
Jyväskylä : R. Valta, 1999. 3. korj. p.
82 s.
(Ajantieto ; 4)
ISBN: 951-97717-7-8
Kommentteja: Eräänlainen sanakirja. Aakkosellinen luettelo useissa Tintti-sarjakuvissa esiintyvän temperamenttisen Kapteeni Haddockin päivittely-, kiroilu- ja haukkumasanoista. Sanojen merkitys on selitetty humoristiseen sävyyn.

{mospagebreak title=Sarjakuvan historia}

5. SARJAKUVAN HISTORIA


Heiskanen, Jukka - Tolvanen, Juhani (toim.)
Zap! Laser ja sarjakuva : näyttely Tekniikan museossa 7.5.-29.9.1996.
Helsinki : Tekniikan museo ja Suomen Sarjakuvaseura, 1996.
16 s.
Kommentteja: Artikkeleita sarjakuvan laserpyssyistä Heikki Paakkasen leluaseiden kokoelman esittelyn yhteydessä. Näyttelyluettelo on ilmestynyt Tekniikan maailma -lehden liitteenä.

Jokinen, Heikki
Sarjakuvasto : suomalaisen sarjakuvan vuosi 1998.
Helsinki : Valiosarjat, 1998.
60 s.
ISBN: 951-97361-3-1
Kommentteja: Kirjanen esittelee ja kommentoi 17 Suomessa vuonna 1998 julkaistua sarjakuva-albumia.

Lagerstedt, Ilpo
Supersankarit - ilmiö amerikkalaisessa sarjakuvassa.
Helsinki : Kirjastopalvelu, 1991.
106 s.
ISBN: 951-692-273-2

Liljenbäck, Sani
Erotiikan ruututarha : sarjakuvan seksihistoria, lyhyt oppimäärä.
Kemi : Kemin sarjakuvakeskus, 1994.
92 s.
ISBN: 952-9686-08-0

Myrsky ja mylväys. Design meets comics. Sata vuotta sarjakuvia : näyttely Taideteollisuusmuseossa, Helsingissä 6.3.-2.6.1996.
Helsinki : Sanoma Osakeyhtiö, 1996.
64 s.
Kommentteja: Ilta-Sanomien erillisnumero, joka toimii samalla Taideteollisuusmuseossa järjestetyn näyttelyn luettelona. Lehti sisältää mm. artikkelit sarjakuvavaikutteista muotoilussa, Jaska Jokusen maailmasta (Eco), sarjakuvan ja elokuvan 100-vuotistaipaleesta, Aku Ankan oikeasta autosta, kuukauden kotimaisesta osana suomalaista sarjakuvahistoriaa ja suomalaisen sarjakuvan tulevaisuudennäkymistä.

Pulkkinen, Kalervo
Ruutujen aika : Suomen sarjakuvaseuran kaksi vuosikymmentä. Rutor i tiden : två decennier med Finska seriefrämjandet.
Helsinki : Suomen Sarjakuvaseura, 1991.
129 s.
ISBN: 951-95797-2-9
Kommentteja: 18.10.-1.12.1991 Amos Andersonin taidemuseossa, Helsingissä, järjestetyn Suomen Sarjakuvaseuran 20-v. juhlanäyttelyn luettelo. Samalla seikkaperäinen sarjakuvaseuran historiikki, jonka kautta valottuu myös viipale suomalaista sarjakuvahistoriaa. Takalehdillä sijaitsevat erikseen luettelot mm. suomalaisesta sarjakuvakirjallisuudesta sekä kotimaassa ilmestyneistä albumeista.

Vainio, Pasi
Tintin perilliset : Kemin taidemuseo 27.9.-19.10.86
Kemi : Kemin taidemuoseo, 1986.
11 s.
Kommentteja: Näyttelyluettelo koostuu Vainion artikkelista "Tintin perilliset - Brysselin koulukunnasta nykypäivään", jossa hän tarkastelee Hergén luoman, "selkeän viivan" piirrostavan jatkumista ja kehittymistä eri piirtäjien ja koulukuntien myötä 1950-luvulta 1980-luvulle, sekä selektiivisestä albumien bibliografiasta.

{mospagebreak title=Sarjakuvan tekijat - Henkiloesittelyt}

6. SARJAKUVAN TEKIJÄT


6.1. HENKILÖESITTELYT


Davis, Jim
Karvisen 20-vuotisjuhlakirja.
Tampere : Egmont, 1998.
159 s.
Alkuteos: Garfield's 20th anniversary book. Suom. Kirsi Koivisto, Antti Marttinen ja Jouko Ruokosenmäki.
ISBN: 951-876-654-1
Kommentteja: Jim Davis kertoo elämästään, Karvinen-sarjakuvan synnystä, sen kehittymisestä vuosien myötä, sarjakuvan aiheista ja joidenkin strippien taustoista.

Eronen, Matti
Carl Barks' surviving comic book art.
Helsinki : M. Eronen, 1994.
68 s.
ISBN: 952-90-5644-3

Giroux, Renée-Héloise
Tintin tietovisa : Tintin maailma - 1100 kysymystä, 1100 vastausta.
Helsingissä : Otava, 1993.
89 s.
Alkuteos: Etes-vous tintinologue? Suom. Heikki Kaukoranta.
ISBN: 951-1-12751-9

Jansson, Tove (- toim. Ilmonen, Anneli)
Muumi : Tampereen taidemuseo 27.4.-17.8.1986.
Tampere : Tampereen taidemuseo - Pirkanmaan aluetaidemuseo, 1986.
72 s.
(Tampereen taidemuseon julkaisuja ; 12)
ISBN: 951-99732-0-6
Kommentteja: Näyttelyluettelo, joka sisältää Janssonin grafiikkaa, kuvituksia ja otteita Muumi-kirjoista sekä valokuvia näyttelyn (erit. pienoismallien) kokoamisesta. Luettelon 2. uud. p. on ilmestynyt 1988.

Jokinen, Heikki
Joonas, sarjakuvantekijä.
Helsinki : Jalava, 1990.
144 s.
ISBN: 951-8954-19-4
Kommentteja: Veikko Savolaisen sarjakuvapiirtäjänuraa erilaisten haastattelujen, luonnosten, monien sarjakuvien sekä Savolaisen omien ajatusten ja kommenttien avulla valottava kirja.

Jokinen, Heikki (toim.)
Mämmilä.
Helsinki : Suomen Sarjakuvaseura, 1995.
(Sarjainfo ; no 86, 1/95)
Kommentteja: Kemissä keväällä 1995 järjestetyn Mämmilä-näyttelyn luettelo ja Kemin sarjakuvafestivaalin esite, joka sisältää mm. Tarmo Koiviston laajan haastattelun ja artikkelit suomalaisen kirkonkylän ja yhteisön muutosprosessien näkymisestä sarjakuvassa sekä Mämmilän huumorista.

Jope 20 v. : retrospektiivis-repertuaarinen analyyttisen myyttinen muistonäyttely Kemin 12. sarjakuvapäivillä 26.-28.3.93.
Kemi : Kemin sarjakuvakeskus, 1993.
27 s.

Kruskopf, Erik
Bildkonstnären Tove Jansson.
Stockholm : Bonnier, 1992.
336 s.
ISBN: 91-0-055523-1

Palsa, Kalervo (- toim. Pitkänen, Maj-Lis)
Kalervo Palsan päiväkirjat : merkintöjä vuosilta 1962-1987.
Porvoo : WSOY, 1990.
367 s.
ISBN: 951-0-16567-0

Peeters, Benoit
Tintin juhlakirja.
Helsinki : Otava, 1989.
162 s.
Alkuteos: Tintin et le monde d'Hergé. Suom. Soile ja Heikki Kaukoranta.
ISBN: 951-1-10957-X
Kommentteja: Kirjoittaja valottaa Hergén persoonallisuutta ja elämänvaiheita Tintti-sarjakuvan kautta. Teos sisältää Tintin historiaa ja eri Tintti-tarinoiden analyyseja sekä suppeat esittelyt myös muista Hergén sarjakuvista.

Porvali, Seppo
Kari - tasavallan hovinarri.
Tampere : Revontuli, 1999.
208 s.
ISBN: 952-5170-10-1

Rönkkö, Pekka (toim.)
Palsa : Kalervo Palsan (1947-1987) elämästä ja taiteesta.
Oulu : Pohjoinen, 1989.
167 s.
(Ars Nordica ; 1)
ISBN: 951-749-100-X

Suomalainen, Kari (- toim. Niiniluoto, Maarit)
Karin ääni.
Porvoo : WSOY, 1990.
280 s.
ISBN: 951-0-16584-0

Tanttu, Juha - Tanttu, Markku
Isä piirtää : kuvia Erkki Tantun elämästä.
Helsingissa : Otava, 1990.
160 s.
ISBN: 951-1-11420-4
Kommentteja: Erkki Tantun elämäkerta (pienten) poikiensa näkökulmasta kerrottuna. Kirja sisältää runsaasti luonnoksia ja harvemmin nähtyä grafiikkaa.

Tolvanen, Juhani
Muumisisarukset Tove ja Lars Jansson : Muumipeikko-sarjakuvan tarina.
Helsinki : WSOY, 2000.
136 s.
ISBN: 951-0-23633-0
Kommentteja: Teos on myös ruotsinnettu: "Vid min svans! : Tove och Lars Janssons tecknade muminserie"; Esbo : Schildt, 2000, ISBN: 951-50-1160-4.

Valentine Hooven III, F.
Tom of Finland : elämäkerta.
Helsingissä : Otava, 1992.
199 s.
Alkuteos: The life and times of Tom of Finland. Suom. Eeva-Liisa Jaakkola.
ISBN: 951-1-12000-X
Huom. Tom of Finland = Touko Laaksonen.

{mospagebreak title=Antologiat ja yhteisluettelot}

6.2. ANTOLOGIAT JA YHTEISLUETTELOT


Anttonen, Vesa - Pulkkinen, Kalervo (toim.)
Sanomalehtisarjakuvat. Strippar i Norden.
Helsinki : Arktinen banaani, 1999.
80 s.
ISBN: 952-9809-26-3
Kommentteja: Sanomalehtisarjakuvan antologia on jälkimaininkeja Pohjoinen asema/Gare du Nord -ryhmän näyttelystä ja sarjakuvajulkaisusta. Se esittelee pohjoismaisia, strippimuotoisen sarjakuvan teossa kunnostautuneita tekijöitä. Suomalaisista mukana ovat Jorma Pitkänen (Jope), Timo Mikama, Timo Mäkelä, Ilkka Heilä, Harri Vaalio, Pekka Seppänen, Pertti Hämäläinen, Jari Pantzar, Matti Koponen, Timo Kokkila, Ari Kutila, Jussi Tuomola (Juba), Nora Paakkanen, Jii Roikonen ja Maria Björklund.

Boyer, Patrice - Pulkkinen, Kalervo (toim.)
B. D. Fin : la bande dessinée finlandaise à Angoulême en 1988.
Helsinki : Suomen sarjakuvaseura, 1988.
48 s.
ISBN: 951-95797-1-0
Kommentteja: Angoulêmen sarjakuvakuvafestivaaleille tehdyn kotimaisen sarjakuvan näyttelyn luettelo, joka esittelee lyhyesti myös suomalaista sarjakuvatoimintaa (Helsingissä, Kemissä, paikallisissa yhdistyksissä). Kirja sisältää työnäytteet 38 tunnetulta sarjakuvapiirtäjältä.

Classon, Rolf (toim.)
Gare du Nord : an anthology of comics from Finland, Norway, Sweden, Denmark and Iceland.
Stockholm : Tago, 1997.
181 s.
ISBN: 91-86540-91-2
Kommentteja: 1990-luvun pohjoismaista sarjakuvaa esittelevä antologia, joka osittain pohjautuu samannimiseen näyttelyyn. Suomalaisia tekijöitä antologiassa ovat Kati Kovács, Johanna Rojola, Tomi Riionheimo, Timo Mäkelä, Matti Hagelberg, Tiina Paju & Sari Luhtanen, Sami Toivonen, Pentti Otsamo, Riitta Uusitalo ja Ari Kutila. Suomalaisen sarjakuvan esittelyn on kirjoittanut Heikki Jokinen.

Gustavsson, Saliven - Björknäs, Peter - Olin, Paul
Svamp : finlandssvenska serier.
Helsingfors : Finlandssvenska ungdomsförbund, 1989.
94 s.
Kommentteja: Sisältää lyhyet henkilöesittelyt ja sarjat seuraavilta tekijöiltä: Simo Etelävirta, Magnus Ahlvik, Paul Söderholm, Jonas Wilén & Peter Nylund, Robert Back, Erica Othman, Leif Sjöström, Dan Bjon, Tom Backström, Sylvia Bjon, Anders Zitting, Saliven Gustafsson, Bas Ducander & Era Eriksson, Björn Lindström, Peter Björknäs, Leif Dahllund, Bo Haglund, Sam Huber & Anders Slotte.

Hellsten, Eero - Kemppinen, Petri - Tolvanen, Juhani
Hyvissä naimisissa - sarjakuva ja postimerkki : kahdeksan merkittävää sarjakuvantekijää.
Helsinki : Postimuseo, 1996.
44 s.
ISBN: 951-97207-4-X
Kommentteja: Sarjakuvan 100 v.-juhlavuoden kunniaksi julkaistiin kahdeksan sarjakuvataiteilijan töistä postimerkkivihko. Postimuseossa pidettiin 9.10.-31.12.1996 näyttely, jonka kylkiäiseksi julkaistiin tämä kirjanen sarjakuvapostimerkeistä sekä niiden tekijöistä. Esittelyssä olevien sarjakuvataiteilijoiden (Ola Fogelberg, Erkki Tanttu, Asmo Alho, Veikko Savolainen, Tarmo Koivisto, Riitta Uusitalo, Kati Kovács ja Ilmari Vainio) kautta hahmottuu myös suomalainen sarjakuvahistoria. Kirjasen lopussa on lyhyt katsaus sarjakuvien käytöstä postimerkeissä yleensä.

Hukkanen, Arto - Nuortimo, Pentti - Suorsa, Pekka
Suomalainen sarjakuva - hyvä vaihtoehto.
Oulu : Oulun kaupunginkirjasto, 1980.
10 s.
Kommentteja: Näyttelyluettelo, jossa esitellään 14 suomalaista sarjakuvapiirtäjää: Ilmari Vainio, Ola Fogelberg, Alexander Tawitz, Erkki Tanttu, Asmo Alho, Eijo Vesanto, Ami Hauhio, Tove Jansson, Veikko Savolainen, Mauri Kunnas, Veli-Pekka Alare, Tarmo Koivisto, Martti Sirola ja Jorma Pitkänen (Jope).

Hänninen, Harto - Kemppinen, Petri - Kuutti, Tuija (toim.)
Kenelle soittaisin seuraavaksi? : uusi suomalainen sarjakuva.
Helsinki : Kiasma, Nykytaiteen museo, 1999.
52 s.
(Nykytaiteen museon julkaisuja ; 53)
ISBN: 951-53-1963-3
Kommentteja: Kiasmassa, Nykytaiteen museossa, 22.5.-26.9.1999 pidetyn, tuoretta suomalaista sarjakuvaa esitelleen näyttelyn luettelo. Kirjassa on myös lyhyesti taustatietoja kustakin 36:sta, näyttelyyn osallistuneesta taiteilijasta.

Hänninen, Harto - Kemppinen, Petri (toim.)
Sarjakuvastin : uudet kotimaiset sarjat.
Helsinki : Otava, 1993.
84 s.
ISBN: 951-1-12604-0
Kommentteja: Teoksessa esitellään lyhyesti erilaisin sarjakuvanäyttein "suomalaisen sarjakuvan uutta sukupolvea". Mukana ovat Joel Melasniemi, Jii Roikonen, Irisz Simon, Klaus Haapaniemi, Ville Pirinen, Tomi Riionheimo, Pentti Otsamo ja Kati Kovács.

Hänninen, Harto - Kemppinen, Petri (toim.)
Sarjakuvastin : uudet kotimaiset sarjat. Osa 2.
Helsinki : Otava, 1994.
84 s.
ISBN: 951-1-13104-4
Kommentteja: teoksessa esitellään työnäyttein seuraavat nuoret, kotimaiset sarjakuvantekijät: Katja Tukiainen, Sami Toivonen, Christer Nuutinen, Sami Hynninen, Kirsi Tuuliniemi, Johanna Rojola (Roju), Fleur Wilson, Jenny Eräsaari ja Kata Koskivaara.

Hänninen, Harto - Kemppinen, Petri (toim.)
Sarjakuvastin : uudet kotimaiset sarjat. Osa 3.
Helsinki : Otava, 1995.
79 s.
ISBN: 951-1-13892-8
Kommentteja: teoksessa esitellään työnäyttein seuraavat nuoret, kotimaiset sarjakuvantekijät: Matti Hagelberg, Maarit Kytöharju, Petri Tolppanen, Tommi Hänninen, Ilkka U. Pesämaa, Anu Lavonen, Hans Nissen ja J.-P. Valkeapää.

Hänninen, Harto - Kemppinen, Petri (toim.)
Suuri sarjakuvakirja. Osa 4 : vieraita kaukaisista maista.
Helsinki : Jalava, 1994.
128 s.
ISBN: 951-887-042-X
Kommentteja: Teos sisältää lyhyet esittelyt sekä runsaat sarjakuvanäytteet seuraavilta tekijöiltä: Anke Feuchtenberger, Debbie Drechsler, Richard Sala, Mark Beyer, Maria Alcobre, Carol Swain ja Atak.

Jalava, Markku (toim.)
Suuri sarjakuvakirja 1.
Helsinki : Jalava, 1984.
151 s.
ISBN: 951-95792-0-6
Kommentteja: Teos sisältää lyhyet esittelyt sekä runsaat sarjakuvanäytteet seuraavista sarjoista: Garth, Paul Temple, Pikku Nemo, Mustanaamio, Radiopartio, Red Ryder, Sappo, Happy Hooligan ja Steve Canyon.

Jalava, Markku (toim.)
Suuri sarjakuvakirja 2.
Helsinki : Jalava, 1985.
151 s.
ISBN: 951-9201-05-X
Kommentteja: Teos sisältää lyhyet esittelyt sekä runsaat sarjakuvanäytteet seuraavista sarjoista: Johnny Focus, Felix-kissa, Heiska ja Heta, Lokarit, Valtti, Achille Talon, Betty Boop, Pikku Anni, Buck Ryan ja Varjo.

Jalava, Markku (toim.)
Suuri sarjakuvakirja 3.
Helsinki : Jalava, 1986.
143 s.
ISBN: 951-9201-21-1
Kommentteja: Teos sisältää lyhyet esittelyt sekä runsaat sarjakuvanäytteet seuraavista sarjoista: Jaremiah, Pataässä, Felix, Grijpstra & de Gier, Varakreivi, Jonni.

Jokinen, Heikki - Tolvanen, Juhani (toim.)
Ruututarha : 80-luvun suomalaisia sarjakuvia.
Helsinki : Otava, 1983.
223 s.
ISBN: 951-1-07325-7
Kommentteja: Teoksessa esitellään lyhyesti 18 kotimaista sarjakuvapiirtäjää näytteineen. Mukana ovat Jukka Murtosaari, Tarmo Koivisto, Marko Teräntö, Pentti Nuortimo, Timo Mäkelä, Pekka Manninen, Mauri Kunnas, Juho K. Juntunen, Olli Turunen, Rauli Nordberg, Ari Kutila, Jorma Pitkänen, Hannu Pyykkönen, Kari Sipilä, Veikko Savolainen, Harri Vaalio, Jari Panzar ja Jukka Tilsa.

Järvi, Olavi
Parhaat pilapiirtäjämme.
Helsinki : Tammi, 1979.
176 s.
Kommentteja: Teos sisältää lyhyet esittelyt 78 suomalaisesta pilapiirtäjästä, joista monet ovat myös sarjakuvapiirtäjiä, kuten Asmo Alho, Ola Fogelberg, Aimo Hauhio, Tove Jansson, Lars Jansson, Tarmo Koivisto, Mauri Kunnas, Sven Nyström, Jorma Pitkänen, Pasi Rutanen, Veikko Savolainen, Kari Suomalainen, Erkki Tanttu, Alexander Tawitz, Martti Viitala ja Olavi Vikainen.

Kaukoranta, Heikki - Koskinen, Ari
Junnu - aikansa kuvastin : 2.10.-15.11.1981 Helsingin yliopiston kirjasto.
Helsinki : Helsingin yliopiston kirjasto, 1981.
11+ 1 s.
(Galleria Rotunda ; 7)

Kaukoranta, Heikki - Kaukoranta, Soile - Kemppinen, Jukka (toim.)
Sarjakuvan maailmat : antologia.
Helsinki : Otava, 1982.
224 s.
ISBN: 951-1-06628-5
Kommentteja: Antologia on tarkoitettu "Sarjakuvat"-teoksen laajennukseksi. Se sisältää lyhyet esittelyt sekä runsaat sarjakuvanäytteet seuraavista 16 ulkomaisesta sarjakuvapiirtäjästä: Claire Bretécher, Will Eisner, Gérard Lauzier, Georges Pichard, Hugo Pratt, Gilbert Shelton, Francesco Tullio-Altan, George Herriman, Cliff Sterrett, Crockett Johnson, Walt Kelly, Guido Buzzelli, Philippe Caza, Milo Manara, F'Murr ja Régis Franc.

Kemppinen, Petri - Tolvanen, Juhani
Sarjakuva, rakastettuni.
Helsinki : Otava, 1992.
191 s.
ISBN: 951-1-11853-6
Kommentteja: Tekijät esittelevät nykysarjakuvan suuntauksia ja linjanvetoja, hahmottelevat 18 sarjakuvapiirtäjän ja käsikirjoittajan taiteellista henkilökuvaa ja analysoivat laajasti heidän tuotantoaan. Mukana ovat Will Eisner, Charles M. Schultz, Robert Crumb, Hugo Pratt, Bill Watterson, Lorenzo Mattotti, Jacques de Loustal, Max Cabanes, Miquelanxo Prado, Enki Bilal, Jaime ja Gilbert Hernandez, Art Spiegelman, Jacques Tardi, Annie Goetzinger, Hunt Emerson sekä José Munoz ja Carlos Sampayo.

Liljenbäck, Sani - Rouvinen, Reijo (toim.)
Pehmeä pyramidi : Turun sarjakuva-antologia.
Turku : Turun sarjakuvakerho, 1990.
79 s.
ISBN: 951-95507-0-4
Kommentteja: Antologia esittelee "turkulaista sarjakuvaa vuodesta 1928 vuoteen 1990". Tekijöitä ovat Olavi Vikainen, Pentti Viherluoto, Keijo Ahlqvist, Boris Hurtta, Mauri Kunnas, Olli Kurppa, Kaarina Löfgren, Jouko Pukkila, Kari Puumalainen, Hannu Pyykkönen, Petteri Silenius, Jussi Tuomola (Juba) ja Samuli Vaittinen.

Pasonen, Harto (toim.)
Sarjakuvantekijät.
Helsinki : Valiosarjat, 1997.
98 s.
ISBN: 951-97361-1-5
Kommentteja: 45 suomalaista 1990-luvun sarjakuvantekijää esittelyssä. Kustakin on lyhyt luonnehdinta, ansioluettelo ja suppea työnäyte.

Rojola, Johanna (toim.)
Kani, hevonen ja shakaali : uutta ranskalaista sarjakuvaa.
Helsinki : Suomen sarjakuvaseura, 1996
95 s.
ISBN: 951-95797-3-7
Kommentteja: Teos on julkaistu Galleria Jangvassa, Helsingissä 3.-20.10.1996 järjestetyn näyttelyn luetteloksi. Siinä esitellään kolme ranskalaisen sarjakuvan uuden sukupolven tekijäryhmää: L'Assosiation (Lewis Trondheim, Patrice Killoffer, David B., Stanislas, Jean-Cristophe Menu, Mattt Konture), Chacal Puant & Le Dernier Cri (Stèphane Blanquet, Caroline Sury, Pakito Bolino) ja Amok (Yvan Alagbé, Olivier Marboeuf).

Strippari -93 : strippisarjojen valioita.
Kuopio : Alpha, 1993.
64 s.
ISBN: 952-9809-02-6
Kommentteja: Pohjois-Savon sarjakuvaseuran järjestämän valtakunnallisen strippisarjakuvakilpailun palkitut työt ja tekijät esittelyssä. Sarjat: Ilkka Heila & Matti Ponkamo: Lakitupa, Petri Suni: Mestari, Kimmo Turunen: Tarinoita vinosta naamasta, Ari Kutila: Elvis-hirvi.

{mospagebreak title=Opinnaytteet - sisallys}

II OPINNÄYTTEET

7. Sarjakuva taidemuotona
7.1. Kerronta ja ilmaisutekniikka
7.2. Sarjakuva ja muut taiteet

8. Sarjakuva ja yhteiskunta
8.1. Sarjakuvien asema kulttuurissa
8.2. Todellisuuden ilmiöitä sarjakuvien kertomina
8.3. Sarjakuvien sisältämät arvot ja maailmankuvat
8.4. Sukupuolimallit

9. Sarjakuva lasten ja nuorten kasvattajana
9.1. Sarjakuvat opetuksen apuvälineinä
9.2. Sarjakuvien lukeminen ja luetun vastaanotto

10. Sarjakuvien kääntäminen ja kielen problematiikka
10.1. Monikieliset
10.2. Suomi
10.3. Ruotsi
10.4. Saksa
10.5. Englanti
10.6. Ranska
10.7. Italia
10.8. Espanja
10.9. Venäjä

11. Sarjakuvahistorian vaiheita

{mospagebreak title=Sarjakuva taidemuotona}

7. SARJAKUVA TAIDEMUOTONA


7.1. KERRONTA JA ILMAISUTEKNIIKKA


Heikkinen, Heli
Ratsuista ja russakoista : raportti sarjakuva-albumin teosta.
Taideteollinen korkeakoulu, taidekasvatuksen lopputyö, 1997.
69 + 52 s.

Hentinen, Arja
Konfliktien kudos myyttien maailmassa : uskonnollinen symboliikka Didier Comès'n sarjakuvissa Lumikko ja Silence.
Helsingin yliopisto, taidehistorian pro gradu -työ, 1997.
75 s.

Herkman, Juha
Sarjakuvan kieli ja mieli : sarjakuva kulttuurisen tekstintutkimuksen kohteena.
Tampereen yliopisto, yleisen kirjallisuustieteen lisensiaatintyö, 1999.
259 s.
Kommentteja: Työ pohjautuu Vastapainon v. 1998 kustantamaan, saman nimiseen sarjakuvan ilmaisua, kerrontaa ja lukemista käsittelevään kirjaan.

Ilmaranta, Vesa
Sarjakuvakerronta.
Taideteollinen korkeakoulu, taidekasvatuksen lopputyö, 2000.
133 s.

Isto, Sanna
L'analyse des structures temporelles des Adventures de Tintin.
Helsingin yliopisto, romaaninen filologia, pääaineen tutkielma, 1993.
97 + 5 s.

Koskela, Pekka
Sarjatulta. Sarjakuvan tekemisen opettaminen sarjakuvatyöpajassa.
Taideteollinen korkeakoulu, kuvaamataidon opetuksen lopputyö, 1992.
79 s.
Kommentteja: Koskela selostaa sarjakuvan tekemisen opettamista esitellen samalla sarjakuvan tekniikkaan ja kerrontaan liittyviä seikkoja. Tutkielma sisältää myös videokasetin, noin parisataa diaa, kuvaluettelon sekä useita sarjakuvatyöpajojen valmistamia ja julkaisemia sarjakuvalehtiä.

Kässi, Aapo
Sarjakuvahenkilön eletty kuvitelma.
Taideteollinen korkeakoulu, graafisen suunnittelun lopputyö, 1997.
145 s.
Kommentteja: Työ sisältää katsauksen suomalaiseen satiirisarjakuvaan, selvityksen Läskipäät-(satiiri)strippisarjakuvan valmistamisen vaiheista ja katsauksen tekijän 80- ja 90-luvuilla julkaistuihin, satiirisiin piirroksiin.

Mustonen, Reijo
Sarjakuvan kuvalliset ilmaisukeinot.
Taideteollinen korkeakoulu, kuvaamataidon opetuksen lopputyö, 1981.
40 s.
Kommentteja: Mustonen tutkii sarjakuvan kerronnan tekniikkaa. Hän tuo esiin mm. montaasiin, kuvarajaukseen, väreihin, sarjakuvan aloitukseen ja lopetukseen liittyviä seikkoja.

Mäkinen, Katri
Kuinka minusta tuli poika ja tiikeri : Lassi ja Leevi -sarjakuvan narratiivista tarkastelua.
Oulun yliopisto, kirjallisuuden pro gradu -työ, 1997.
123 s.

Nousiainen, Jukka
Mies, joka ei koskaan nähnyt Citizen Kanea : sarjakuvan olemus ja ongelma-alueita sarjakuvan luomistyössä.
Taideteollinen korkeakoulu, Taidekasvatuksen osaston lopputyö, 2000.
I osa 54 s.; II osa 43 s. + liites.

Ranta, Marja-Leena
Satukirjojen ja sarjakuvalehtien kuvituksen symboliikka.
Taideteollinen korkeakoulu, taidehistorian tutkielma, 1969.
21 s.

Rasila, Tanja
Huumori ja koominen Tarmo Koiviston sarjakuvassa Mämmilä.
Tampereen yliopisto, Suomen kirjallisuuden pro gradu -työ, 1994.
103 + 41 s.
Kommentteja: Tekijä esittelee huumorin ja komiikan rakentumista sarjakuvan kerronnassa. Hän tutkii huumorin sävyjä ja koomisen vaikutelman syntymistä sarjakuvan ilmaisun eri tasoilla.

Ruodemäki, Asta
Sarjakuvan kerronnallisen rakenteen tarkastelua taiteen tutkimuksen näkökulmasta : lähikuvassa Jeff Smithin BONE-sarjakuva.
Jyväskylän yliopisto, taidekasvatuksen pro gradu -työ, 1998.
72 s.

Ruottinen, Mika
Euromanga : Japanilainen sarjakuva Euroopassa, taiteellinen sovellus.
Lapin yliopisto, taiteiden tiedekunta, graafisen suunnittelun pro gradu -työ, 2000.
58 s. + liites.

Sorvali, Erkki
Sarjakuva modernina kommunikaatiovälineenä.
Taideteollinen korkeakoulu, taidehistorian esitelmä, 1967.
42 s.

Vainikka, Virpi
La référence du texte à l'image dans la bande dessinée.
Helsingin yliopisto, ranskalaisen filologian pro gradu -työ, 1998.
75 s.

{mospagebreak title=Sarjakuva ja muut taiteet}

7.2. SARJAKUVA JA MUUT TAITEET


Kaukoranta, Heikki
Sarjakuvan esteettisen tutkimisen ongelmia.
Helsingin yliopisto, yleisen kirjallisuustieteen pro gradu -kirjoitus, 1969.
209 s.
Kommentteja: Tekijä selvittää estetiikan tutkimuksen metodein sarjakuvan asemaa taiteiden kentässä; mitä sarjakuva on (määritelmiä), mikä on sille ominaista, miten se eroaa muista taidemuodoista.

Kaukoranta, Heikki
Sarjakuvat perinteenä : juonikuvioiden konstanssien tutkimuksesta.
Helsingin yliopisto, kansanrunouden sivulaudaturtutkielma, 1970.
88 s.
Kommentteja: Tekijä pohtii sarjakuvien asemaa kansanperinteenä ja struktuuritutkimuksen sopivuutta sarjakuvaan. Hän käyttää esimerkkiaineistonaan romanttisia sarjoja ja pyrkii osoittamaan niistä struktuurien samankaltaisuuksia ja juonikuvioiden kaavoittuneisuuksia.

Nuortimo, Pentti
Pentti Nuortimon tekemä vertaileva haastattelu siitä, miten kasvuympäristö näkyy Tove Janssonin, Mauri Kunnaksen ja Pentti Nuortimon tuotannossa ja miten kuvakirjat ovat syntyneet.
Taideteollinen korkeakoulu, graafisen suunnittelun lopputyö, 1991.
36 s.
Kommentteja: Tekijä tutkii Tove Janssonin ja Mauri Kunnaksen haastattelujen sekä oman taustansa avulla lapsuuden kokemusten heijastumista taiteilijan kirjatuotantoon. Lisäksi kirjoittaja esittelee "Kalle on kalamies" -lastenkirjan tekoprosessia.

Otsamo, Ilkka
Yksi tarina, kaksi tapaa kertoa - City of Glass romaanina ja sarjakuvana.
Oulun yliopisto, kirjallisuuden pro gradu -työ, 2000.
91 s.

Remes, Anneli
Sarjakuvien ja muun taiteen vuorovaikutuksesta.
Taideteollinen korkeakoulu, taidekasvatuksen ja -historian tutkielma, 1968.
38 s.

Ritola, Marja
Ankkojen aika : intertekstuaalisuus ja lukija Don Rosan Disney-sarjakuvissa.
Tampereen yliopisto, yleisen kirjallisuustieteen pro gradu -työ, 2000.
111 s.
Kommentteja: Tekijä tarkastelee kaikkien Rosan vuoteen 1999 mennessä suomeksi ilmestyneiden sarjakuvien intertekstuaalisia kytkentöjä: sarjakuvan viittauksia sekä ulkopuolisiin (mm. Carl Barksin tuotantoon) että sarjan sisäisiin ilmiöihin. Hän tutkii myös lukemista ohjaavia konventioita sekä lukijan asemaa sarjakuvan viittaussuhdeverkostossa.

Ukkola, Inka
Elfquest, populaari amerikkalainen sarjakuvaeepos : kuvailua ja tulkintaa siitä, miten sarjakuvassa on käsitelty pitkää fantasiatarinaa.
Helsingin yliopisto, yleisen kirjallisuustieteen, teatteritieteen ja estetiikan pro gradu -työ, 1993.
126 s.
Kommentteja: Tekijä pohtii sarjakuvan asemaa kirjallisuuden eri lajien kentässä. Käyttäen ratkaisujen hierarkiaa pohjanaan hän tuo esiin kuvallisen ja sanallisen kuvauksen samankaltaisuutta. Elfquest-sarjakuvassa tutkija kiinnittää huomiota monipolviseen juoneen, maisemaan sekä henkilöhahmoihin. Hän pitää sarjakuvaa amerikkalaisen historian ja todellisuuden tulkitsijana sekä jumalallisen kokemuksen ja taruolentojen olemassaolon selittäjänä.

{mospagebreak title=Sarjakuva ja yhteiskunta}

8. SARJAKUVA JA YHTEISKUNTA


8.1. SARJAKUVIEN ASEMA KULTTUURISSA


Arffman, Päivi
Underground-sarjakuva 1960-luvun amerikkalaisessa vastakulttuurissa.
Turun yliopisto, kulttuurihistorian pro gradu -työ, 1996.
263 s.

Arffman, Päivi
Underground-sarjakuva 1960-luvun amerikkalaisessa vastakulttuurissa.
Turun yliopisto, kulttuurihistorian lisensiaatintyö, 1997.
315 s.

Asiala, Liisa
Puhetta kuplasta : pienkustannettu sarjakuva kulttuurisella kentällä.
Tampereen yliopisto, yleisen kirjallisuustieteen yleisen linjan pro gradu -työ, 1994.
106 s.

Kauranen, Ralf
Den diskursiva legitimationen av tecknade serier som konst.
Åbo Akademi, ESF Soc., pro gradu, 1996.
105 s.
Kommentteja: Työ on julkaistu myös Åbo Akademin julkaisusarjassa. Ks. monografiat.

Kemppinen, Petri
Ilta-Sanomien kuukauden kotimainen : ilmiö suomalaisessa sarjakuvassa.
Helsingin yliopisto, viestinnän pro gradu -työ, 2000.
89 s.
Kommentteja: Ilta-Sanomat -lehdessä v. 1986-99 ilmestyneitä kotimaisia sarjakuvia aineistonaan käyttäen tekijä analysoi suomalaisen nykysarjakuvan tekijäkaartia, sanomalehtisarjakuvien kerrontakeinoja ja Ilta-Sanomien asemaa kotimaisen sarjakuvan 1980-luvun jälkeen muuttuneessa kentässä. Tekijä havaitsee Ilta-Sanomien roolin liittyvän erityisesti sarjakuvan professionalistumiseen, naisten tuloon sarjakuvan tekijöiksi ja sarjakuvan sisältöjen laajentumiseen.

Otsamo, Pentti
Miten sarjakuvapiirtäjäksi tullaan.
Taideteollinen korkeakoulu, graafisen suunnittelun loppytyö, 1996.
25 s.
Kommentteja: Kirjoittaja tutkii sarjakuvapiirtäjän ammattia ja urakehitystä ja niihin vaikuttavia asioita sekä esittelee lyhyesti käsityksiään sarjakuvan tulevaisuudesta ja asemasta taiteiden kentässä.

Risku, Liisa
Ranskan kielestä suomennettujen sarjakuvien arvostus ja asema erityisesti suomalaisessa kulttuurissa : vuoden 1992 albumikatsaus ja sanomalehtikirjoittelu.
Turun yliopisto, romaanisen filologian pro gradu -työ, 1993.
114 + 13 s.

{mospagebreak title=Todellisuuden ilmioita sarjakuvien kertomina}

8.2. TODELLISUUDEN ILMIÖITÄ SARJAKUVIEN KERTOMINA


Kalajoki, Mikko
Will Eisnerin sarjakuvaromaani "Myrskyn silmään" kertomuksena Yhdysvaltain juutalaissiirtolaisuudesta.
Turun yliopisto, kulttuurihistorian pro gradu -työ, 1999.
147 + 6 s.

Manninen, Pekka A.
Aku Ankka ja yhteiskunta.
Tampereen yliopisto, sosiaalipsykologian sivulaudaturtyö, 1986.
89 s.
Kommentteja: Manninen kartoittaa Aku Ankan Suomessa saavuttaman suosion syitä sekä pohtii massakulttuurin vaikutusta yhteiskuntaan yleensä. Yhteiskunnallisia yhteyksiä tutkimuksessa tarkkaillaan mm. työn, rikollisuuden ja sukupuoliroolien kuvauksen suhteen. Aineisto koostuu 1983 vuoden alkupuolen Aku Ankka -numeroista.

Piilonen, Teijo
Aku Ankka: Päivän Postin tähtireportteri.
Tampereen yliopisto, toimittajatutkinnon tutkielma, 1987.
39 s.
Kommentteja: Piilonen tutkii Aku Ankka -sarjakuvahenkilön asemaa ja arvostusta eri ammateissa ja keskittyy erityisesti toimittajan ammattiin, jossa Aku tuntuu pärjänneen parhaiten. Tutkimuksen materiaalina ovat 1970- ja 80- lukujen Aku Ankka -lehdet.

Pulkkinen, Mervi
The comic computer: how realistically newspaper comics portray computers and their use and effects on the society.
Jyväskylän yliopisto, tietojenkäsittelytieteiden pro gradu -työ, 1996.
170 + 24 s.

Päivänen, Veikko
Sarjakuva aikansa peilinä : tarkastelussa Tarmo Koiviston Mämmilä.
Tampereen yliopisto, sosiaalipolitiikan laitos, nuorisotyön tutkielma, 1999.
31 + 3 s.

Uotinen, Marja
Batman populaarikulttuurin heijastajana.
Tampereen yliopisto, sosiaalipsykologian pro gradu -työ, 1969.
48 s.

Viitala, Janne
Tex Willerin allegorinen taistelu mafiaa vastaan 1948-1998.
Tampereen yliopisto, yleisen historian laudaturtyö, 1998.
90 s.