Puupäähattu 2017: Ilo ja rohkeus ovat Tiitu Takalon sarjakuvien ytimessä

Its a wonderful life nayteSuomen sarjakuvaseura on myöntänyt Puupäähattu-palkinnon 17.1.2017 Tiitu Takalolle. Palkinto myönnetään ansioituneesta sarjakuvaurasta.

Tiitu Takalo (s. 1976) on tamperelainen sarjakuvataiteilija, kuvittaja ja aktiivinen kansalainen. Hänen työnsä vaikuttaa, voimauttaa ja sivistää. Tekemiseen inspiroivat muun muassa tee se itse -kulttuuri, omaehtoinen taide, feminismi ja punk, jotka ilmenevät Takalon tuotannossa monipuolisesti. Hän on tehnyt useita sarjakuvakirjoja ja piirtänyt laajasti lehtiin, antologioihin ja pienjulkaisuihin. Lisäksi hän on pyörittänyt Hyeena-kustantamoa ja feminististä Irtoparta-pienlehtisarjaa.

Takalon tähän astisessa päätyössä, Minä, Mikko ja Annikissa (2014), Tampereen sosiaali- ja työläishistoria nivoutuu omaelämäkerrallisuuteen. Takalo elää mukana Annikin puutalokorttelin vaiheet ja hyödyntää laajaa lähdemateriaalia. Kirja yhdistää kaupungin historiaa, itse koettua ja pohdiskelua kehityksen kulkusuunnista ja vallasta.

Teos Tuuli ja myrsky (2009) käsittelee seksuaalista väkivaltaa, voimaantumista ja kostoa. Jää (2008) kertoo ihmissuhdetarinoita Tampereelta. Ja kun tarinoiden keskiössä on usein vahva naishahmo, Kehässä (2007) hän on kirjaimellisesti nyrkkeilijä. Tyhmä tyttö (2004) kokoaa varhaisempia novelleja.

Omien käsikirjoitusten lisäksi käsikirjoittaja Pauli Kallion kanssa yhteistyössä on syntynyt muun muassa Ottopoikia ja työläistyttöjä (2011) ja Josefiina leipoo (2006). Takalon albumeita on käännetty ruotsiksi ja espanjaksi.

Annikki-tiitu-takalo-web

Takalo on taitava käsityöläinen. Vesiväreillä, musteella, tusseilla, liiduilla ja maaleilla syntyy ilmeikkäitä ihmishahmoja, jotka tuntuvat samaan aikaan uskottavilta ja eläviltä. Anatomia ja valöörit ovat kohdillaan.

Takalo tarttuu vaikeisiinkin aiheisiin epäröimättä. Parhaillaan työn alla on omaelämäkerrallinen, aivoverenvuodosta ja potilaana olosta kertova verkkosarja Memento mori. Konfliktien täyttämä todellisuus inspiroi tarkkaan ajateltuja tarinoita, jotka jäsentyvät paperille komeiksi kuviksi. Työn ytimessä ovat ilo ja rohkeus.

Näytekuvat novellista "It's a Wonderful Life" sekä kirjasta Minä, Mikko ja Annikki.

Tiitu Takalon tuotantoa esittelevä näyttely esillä Café Rotundassa Kansalliskirjaston alakerrassa (Unioninkatu 36) 20.3.17 asti.

Linkkejä:

Tiitu Takalon verkkosivu

Tiitu Takalon blogi ja Memento mori -verkkosarja

Palkintopuhe kokonaisuudessaan blogissa

Painokokoisia näytteitä Takalon töistä sekä valokuvia kuvagalleriassa

Tiitu Takalon CV (pdf) 

Valokuvia Puupäähattu-seremoniasta ja näyttelystä sarjakuvaseuran Facebookissa

tiitu takalo Mikko Suniala web

2017 0117 12521200

Kuvat: Mikko Suniala, Henry Söderlund