Sarjakuvaneuvos Ilpo Koskela

ilpoSuomessa yli miljoona kansalaista lukee sarjakuvia päivittäin. Mutta mikään ei synny itsestään, sarjakuvatkin tarvitsevat tekijänsä. Ilpo Koskela aloitti uransa sarjakuvapiirtäjänä ja graafikkona jo yli kolmekymmentä vuotta sitten. Parhaiten hänet tunnetaan Aleks Revel –sarjakuvasta, joka kertoo fiktiivisen virolaisen seikkailijan elämästä  kieltolain aikana ja sen jälkeen.

Tuottelias Koskela on tehnyt sarjakuvia sekä viihde- että hyötykäyttöön. Hänellä on myös pitkä kokemus sarjakuvantekemisen opettajana ja luennoitsijana. Koskela on julkaissut viisi sarjakuva-albumia sekä omiin kokemuksiinsa ja opetusmateriaaleihinsa perustuvan Sarjakuvantekijän oppikirjan.

Uransa alussa Koskela oli mukana perustamassa Oulun Sarjakuvaseuraa. Hän oli mukana myös Oulun Yliopiston sarjakuvaseura Ruuvarissa. Kemin kansanvälisiä sarjakuvapäiviä järjestävän Kemin sarjakuvakeskus ry:n hallituksessa Koskela on ollut vuodesta 1995 toimien sen varapuheenjohtajana, vuodesta 2001 lähtien puheenjohtajana, hoitaen myös festivaalin kansainvälisiä yhteyksiä.

Vuodesta 2007 lähtien hän on johtanut Kemin kansanvälisiä sarjakuvapäiviä. Koskelan joviaalin asenteen ja idearikkaan toimintatavan avulla on syntynyt paljon uusia sarjakuva-alan kontakteja ja toimintoja niin Suomen rajojen sisäpuolella kuin kansainvälisestikin.Hänen esimerkkinsä ja opetustyönsä on ollut tärkeä alkusysäyksen antaja monelle nykyisin tunnustetulle sarjakuvantekijälle.

Sarjakuvaneuvokset

Timo Ronkainen