Sarjakuvaneuvos 2016, Johanna "Roju" Rojola

Jokaisen menestyvän sarjakuva-alan naisen takana on sarjakuva-alan nainen. Tarkemmin sanottuna Johanna ”Roju” Rojola.

Rojola (s. 1970) on toiminut sarjakuvan opettajana, organisaattorina, tuottajana, yleisnaisena ja takapiruna aina 1990-luvun alussa ilmestyneestä Naarassarjat-lehdestä lähtien. Etenkin uransa alussa oleville naispiirtäjille hänen henkilökohtainen rohkaisunsa on ollut ja on yhä korvaamattoman tärkeää.

Rojola toimii aktiivisesti muun muassa Feministisen sarjakuvatoiminnan verkostossa sekä opettaa sarjakuvaa Lahden kansanopistossa.

Johanna Rojolan oma sarjakuvaura alkoi jo vuonna 1988. Hän valmistui sarjakuvataiteilijaksi Angoulêmen taidekoulusta 1995, ja häneltä on julkaistu kaksi albumia: Kapinapeitto (1997) ja Täti jaksaa heilua (2006).

johanna-rojola-web

kumppani0812-johanna-rojola-web-nayte

peppi2014-roju-web

roju-badassValokuvat: Henry Söderlund
Sarjakuvat: ote Maailman kuvalehteen tehdystä sarjakuvasta "Radikaaleimpia ovat instituutiot" (2012),
ote HS Kirjamessu -lehteen tehdystä sarjakuvasta "Peppi seuraa aikaansa" (2014)

Suomen sarjakuvaseura jakoi 3.2.2016 kaksi sarjakuvaneuvoksen arvonimeä Puupäähattu-palkinnon jakotilaisuuden yhteydessä, tekstaaja-suomentaja Mikko Huuskolle ja sarjakuvaopettaja ja tuottaja Johanna "Roju" Rojolalle. Tätä epävirallista titteliä on jaettu alan toimintaa urallaan edistäneille vaikuttajille vuodesta 1981.

Kuva-aineistoa median käyttöön ladattavissa kuvapankista.

Sarjakuvaneuvokset

Timo Ronkainen