Teksti: Vesa Kataisto
Nykyään moni ei voi edes kuvitella toimivansa samassa työssä vuosikymmeniä, mutta Jarmo Koivuselta se onnistui. Huhtikuussa kuollut pilapiirtäjä Koivunen, nimimerkki Kätsy (1938–2023), laati piirroksia Ilta-Sanomiin 52 vuoden ajan, vuoteen 2017 asti. Tahti oli kolme kuvaa viikossa, mikä tekee noin 8000 julkaistua piirrosta.
Tampereella mainostoimistossa työskennelleelle Kätsylle avautui 1965 paikka Ilta-Sanomissa päätoimittaja Heikki Tikkasen opastuksessa. Kuten tunnettua, tuolloin Suomessa oli ”vain yksi” pilapiirtäjä, Kari Suomalainen, johon Kätsy suhtautui pelonsekaisella kunnoituksella. Iltis oli kuitenkin viihteellisempi jullkaisu kuin Helsingin Sanomat, joten piirrosten aihepiiri oli vapaampi. Kätsy tyytyi näykkimään siinä missä Kari puraisi. Täysin hampaaton hän ei silti halunnut olla.
Kätsy kutsui kuviaan mieluummin mielipide- kuin pilapiirroksiksi. Omien sanojensa mukaan hän ei halunnut tuottaa lisää kauheuksia maailmaan, vaan ennemmin piristää, tarjota ”kaurapuuroa hunajasilmällä”. Hän piirsi kuvan ajankohtaisesta aiheesta, mutta jätti tulkinnan katsojalle ”kvartetin” avulla. Usein kuvien alla oli neljä erilaista vinkkiriviä, jotka enemmän tai vähemmän liittyivät kuvaan. ”Kuin neljä soittajaa, eri soittimet, mutta kaikki sointuvat yhteen.”
IS 31.5.2014.
Hän halusi saada ihmiset ajattelemaan, eikä tarjota vain hetken viihdettä. ”Hyvä piirros on kuin kaksivaiheinen lääke, jonka ensimmäinen ainesosa läpäisee ihon, jotta vaikuttava aine pääsee elimistöön.”
Kätsyn piirroksista on julkaistu kolme kokoelmaa. Lisäksi hän kuvitti useita huumoriteoksia, teki AIDS-tiedotteen Väestöliitolle, kuvituksia vaalikampanjoihin sekä Postille osoitteenmuutoskortin, jota on painettu yli kymmenen miljoonaa kappaletta.
Ilta-Sanomien kuvissa hänen piirrostyylinsä oli selkeä, naivistinenkin. ”Siviilissä” Kätsy harrasti vesivärimaalausta, vaikka ei pitänytkään siitä että lehti siirtyi väriin ja vaati käyttämään niitä myös pilakuvissa. ”Mustavalkoinen on selkeämpää”, Kätsy totesi.
Humoristina Kätsy lähestyi absurdismia, hänen kuvissaan riittää pohtimista varsinkin jos ei ole tiedossa mihin aiheeseen piirros alkujaan viittasi. Omaperäinen tekijä, jonka tyylin tunnistaa aina ensisilmäyksellä.
IS 8.9.1967.