Haluatko kehittyä sarjakuvataiteilijana ja kiinnostaako sinua saada sarjakuvistasi asiantuntevaa palautetta? Suomen sarjakuvaseura ja Sarjakuvantekijät ry tarjoavat tähän mahdollisuuden vuonna 2023 avatun palautepalvelunsa kautta. Lähetä meille sarjakuvasi, ja me toimitamme sen sarjakuva-ammattilaisen arvosteltavaksi. Saat arvostelijan palautteen sähköpostilla.
Arviointiin otetaan valmiiksi piirrettyjä sarjakuvasivuja ja -strippejä.
Palautteenantajat ovat vastaavien kaunokirjallisuuteen keskittyvien palvelujen tavoin alansa ammattilaisia eli piirtäjiä, sarjakuvakäsikirjoittajia ja kustannustoimittajia. Riippuen sarjakuvan tyylilajista (esim. strippisarjakuva, lastensarjakuva, toiminta) käsikirjoitus ohjataan sopivalle arvostelijalle, joka antaa tekijälle palautetta kirjallisessa muodossa.
Hinta ja laskutus
- 1–20 sivua/strippiä: 30 euroa
- 21–50 sivua/strippiä: 50 euroa
- 51–100 sivua/strippiä: 70 euroa
- 101–200 sivua/strippiä: 90 euroa
- 201–300 sivua/strippiä: 110 euroa
Lähetysohjeet
Lähetä sarjakuvasi yhtenä tiedostona osoitteeseen athanasia.aarniosuo@sarjakuvaseura.fi. Kutista tiedosto kohtuullisen kokoiseksi. Otsikoi viesti seuraavasti: Palautepalvelu, oma nimesi. Vastaamme viesteihin viikon sisällä.
Kirjoita saate erilliseen tiedostoon tai sähköpostikenttään. Saatekirje välitetään arvostelijalle. Kirjoita saatteeseen ainakin seuraavat tiedot:
- Nimi
- Syntymävuosi
- Postiosoite
- Puhelinnumero
- Sähköpostiosoite
Voit myös halutessasi toivoa saatteessa tiettyä arvostelijaa arvioimaan tekstiäsi (arvostelijoiden esittely alla)
Aikataulu
Käsittelyaika on noin 5 viikkoa.
Arvostelijat
Reima Mäkinen aloitti sarjakuviensa julkaisemisen omakustannelehdissä. Muutamia lyhyitä sanomalehtisarjakuvapyrähdyksiä lukuun ottamatta tuotanto koostuu eri mittaisista ja eri tyylisistä novellisarjoista. Hän on opettanut sarjakuvantekemistä ympäri maan ja julkaissut kaksi omaa piirustusopasta. Mangan harmaasävyt ja Mangan värit -kirjojen ohella hänen ajatuksiinsa voi tutustua Youtubessa reimamak-kanavalla. Lähes kaikkiruokainen lukija suhtautuu sarjakuviin intohimoisen vakavasti.
Ville Hänninen on toiminut sarjakuvakriitikkona 1990-luvulta lähtien, kuratoinut näyttelyjä sekä kirjoittanut ja toimittanut alan tietokirjoja. Sarjainfon entinen päätoimittaja.
Miia Vistilä on toimittaja, sarjakuva-arvostelija, -taiteilija ja -omakustantaja, joka julkaissut sekä pidempiä tarinoita että strippikokoelmia. Mieluiten hän lukee ja kommentoi sarjakuvaromaaneja ja kokoelmia, joissa lyhyemmistä tarinoista muodostuu pidempi kokonaisuus. Aiheista erityisen lähinnä sydäntä ovat hahmovetoiset tarinat sekä erilaiset tieteis- ja fantasiatarinat.
Onni Mustonen on sarjakuvaan erikoistunut kulttuurikriitikko ja -journalisti. Hän on toiminut Sarjainfo-lehden toimitussihteerinä vuodesta 2016 ja kirjoittanut laajasti erilaisista sarjakuva-alan ilmiöistä ja toimijoista. Mustosen erityisosaamisaluetta ovat kauhu-, tieteis- ja rikosfiktio, joita hän tarkastelee yhteiskuntakriittisestä ja narratologisesta näkökulmasta. Kriitikkona Mustonen haluaa nostaa erityisesti esiin uusia ääniä, jotka ovat aiemmin jääneet ”setätekijöiden” jalkoihin.
Miklas Hoggard suoritti kandidaatin tutkinnon Yhdysvalloissa animaatioista ja viimeistelee paraikaa gradua Aalto yliopiston ViCCA-ohjelmassa. Hän on suorittanut Aalto-yliopistossa useamman sarjakuvakurssin ja pääsi kesällä 2021 osallistumaan ensimmäiseen Comic Art Europe -kesäleiriin Barcelonassa. Hänen lempitarinansa yhdistävät hilpeyttä ja vakavuutta yllättävin keinoin. Miklas lukee mielellään kaiken pituisia sarjakuvia joihin sisältyy esim. kauhua, huumoria, vahva narratiivi tai queer-teemoja. Piirretyt, anime-nostalgia, postinternet-teemat ja kauhuleffat inspiroivat hänen työskentelyään.
Ilpo Koskela on sarjakuvataiteilija, kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Häneltä on julkaistu yhdeksän sarjakuvateosta ja kolme sarjakuvan tekemisen oppikirjaa sekä runsas määrä kaupallisia sarjakuvia. Sarjakuvia on käännetty 11 kielelle, joista kirjamuotoisia viidelle. Koskela on luennoinut sarjakuvien tekemisestä 1990-luvulta alkaen, Suomen lisäksi Ruotsissa, Venäjällä, Ukrainassa ja Algeriassa. Hän lukee mieluimmin selkeää realistista genreä, strippejä ja pitempiä sarjoja – vastaavia, joita tekee itsekin.
Reetta Laitinen on pitkän linjan sarjakuva-alan aktiivi, joka on kirjoittanut, piirtänyt ja toimittanut sarjakuvia. Hän on toiminut myös Sarjainfo-lehden päätoimittajana sekä Suomen sarjakuvaseuran puheenjohtajana. Sarjakuvakritiikkiä Laitinen on kirjoittanut vuodesta 2007. Hänen sydäntään lähellä ovat erityisesti omaelämäkerrallisuus, underground ja historiallinen sarjakuva. Laitinen arvostelee sekä strippejä että pidempiä tarinoita.
Kaisa Leka on sarjakuvantekijä ja seikkailija. Hän julkaisee yhdessä puolisonsa ja työparinsa Christoffer Lekan kanssa kirjoja olemisen luonteesta. Monet kirjoista kertovat parin pitkistä pyöräily- ja melontamatkoista Suomessa ja ulkomailla. Töissään he yhdistävät perinteiseen matkapäiväkirjaan pohdiskelua joogafilosofiasta. Kaisa Lekan kirjahyllyssä on paljon omaelämäkerrallisia sarjakuvia, joissa kuvaillaan sisäisiä ja ulkoisia matkoja. Hänellä on liikuntarajoite, ja hän on erityisesti kiinnostunut kirjoista, joissa käsitellään erilaisia vähemmistöjä ja ulkopuolisuuden kokemuksia.
Petri Hiltunen on vuonna 1967 syntynyt sarjakuvantekijä, joka pääasiassa kirjoittaa ja piirtää omat sarjakuvansa, mutta tekee myös joskus mielellään yhteistyötä muiden tekijöiden kanssa. Hiltunen on piirtänyt ammatikseen vuodesta 1994 saakka. Albumeita on ilmestynyt jo 40, osa muokattuja juhlapainoksia vanhoista töistä. Hänen lempigenrensä ovat scifi, kauhu, fantasia ja historia, sekä näihin aiheisiin sidottu huumori, ja samojen aihepiirien sarjakuvia hän myös tykkää kuluttaa. Tämän lisäksi Hiltunen luennoi, opettaa, mentoroi, kuvittaa kirjoja ja roolipelejä, tekee kirjankansia, levynkansia, logoja, tatuointimalleja ja kaikkea muuta, mitä häneltä tilataan.
Emmi Valve on porvoolainen sarjakuvataiteilija. Hän aloitti uransa vuonna 2007. Valve tekee monen muotoista sarjakuvaa, mutta hänelle luontevin formaatti on pidempi, muutamasta sivusta sarjakuvaromaaneihin. Hän on erikoistunut omaelämäkerralliseen sarjakuvaan ja inhimillisiin teemoihin. Hän lukee mielellään monenlaista sarjakuvaa stripeistä albumeihin, erityisesti aiheista seksuaalisuus, tasa-arvo ja mielenterveys. Genreistä Valve on perehtynyt eniten infosarjakuvaan, omaelämäkerralliseen kerrontaan sekä pitkiin fiktiivisiin tarinoihin. Hänen sydämessään on erityispaikka pienlehdille.