Päivitetty viimeksi 23.3.2024.
Suomen sarjakuvaseuran tavoitteena on mahdollistaa kaikkien turvallinen ja yhdenvertainen osallistuminen seuran toimintaan. Jokainen toimintaan osallistuva taho ja yksittäinen henkilö voi turvallisemman tilan periaatteita seuraamalla olla mukana rakentamassa ilmapiiriä, jossa kunnioitetaan, rohkaistaan ja kannustetaan toisia.
Suomen sarjakuvaseura ei hyväksy minkäänlaista syrjivää käytöstä kuten homo- tai transfobiaa, rasismia, seksismiä, ableismia, kehosyrjintää, ikäsyrjintää tai sijaintiin, kieleen, kansallisuuteen tai muuhun henkilön ominaisuuteen perustuvaa syrjintää. Turvallisemmassa tilassa jokainen saa olla oma itsensä ilman pelkoa syrjinnästä, häirinnästä tai fyysisestä tai verbaalisesta ahdistelusta.
Toiminnan ja tapahtumien suunnittelussa sovelletaan turvallisemman tilan periaatteita ja toimintatapoja kehitetään jatkuvasti tietämyksen ja kokemuksen karttuessa.
Suuremmissa tapahtumissa, kuten Helsingin sarjakuvafestivaaleilla, on aina henkilö, jolle voi ilmoittaa häirinnästä, syrjinnästä tai muusta huonosta käytöksestä. Suomen sarjakuvaseura on nimennyt yhdyshenkilön, johon voi ottaa yhteyttä myös jälkikäteen. Mahdolliset häirintätapaukset pyritään selvittämään mahdollisuuksien mukaan.
Olemme sitoutuneet Syrjinnästä vapaa alue -kampanjaan.
Turvallisemman tilan periaatteita laadittaessa on käytetty esimerkkinä seuraavien toimijoiden käytössä olevia periaatteita: YK-liitto, THL, Y-festivaali, Kulttuuria kaikille, Väestöliitto, UrbanApa ja Esitystaiteen seura.
Turvallisemman tilan periaatteet
Suomen sarjakuvaseura ry:llä on käytössä sekä yleiset että sarjakuvafestivaaleilla ja pienemmissä tapahtumissa sovellettavat turvallisemman tilan periaatteet, joita Seura toivoo kaikkien toimintaan osallistuvien noudattavan.
Jokaisen toiminnalla on vaikutus toisiin ihmisiin aikomuksista huolimatta. Jokainen on vastuussa omasta toiminnastaan, minkä lisäksi opimme ja kasvamme yhdessä.
- Kunnioita itseä ja toisia.
Kunnioitamme jokaisen henkilökohtaista fyysistä ja psyykkistä itsemääräämisoikeutta. Kysymme toisten rajoista kohteliaasti. - Oletukset unholaan.
Emme tee oletuksia ulkonäköön tai toimintaan perustuen. Meillä kaikilla on ennakko-oletuksia, pyrimme olemaan niistä tietoisia ja purkamaan niitä. Kunnioitamme toisen kokemusta ja itsemäärittelyä. - Emme tarvitse syrjintää.
Koemme kaikenlaisen ahdistelevan ja syrjivän käytöksen tarpeettomaksi. - Anna toisille rauha.
Kiinnitämme huomiota omaan käyttäytymiseemme ja tilan käyttöömme. Emme häiritse ketään sanallisesti, koskemalla, tuijottamalla tai kuvaamalla ilman lupaa. - Anna tilaa ja luo turvallista ilmapiiriä.
Annamme kaikille tilaa osallistua toimimiseen ja keskusteluun, puhua, tulla kuulluiksi ja tuoda esiin omia näkökulmiaan. Ilmaisemme eriävät mielipiteet rakentavalla ja rauhanomaisella tavalla. - Kanna vastuu ja korjaa käytöstä.
Muutamme käytöstä, jos huomaamme itse tai jos toinen jollain tavoin ilmaisee, että käytös ei ollut sopivaa. Pyydämme anteeksi myös silloin, kun olemme loukanneet tahattomasti. Annamme tilaa myös muiden kasvulle ja oppimiselle. - Tue toisia.
Puutumme häirintään mahdollisuuksien mukaan ja kysymme häirityksi tulleelta, haluaako hän apua tai tukea.
Turvallisemman tilan periaatteet tapahtumissa
- Kunnioita itseä ja toisia.
Kunnioitamme jokaisen henkilökohtaista fyysistä ja psyykkistä itsemääräämisoikeutta. Kysymme toisten rajoista kohteliaasti. - Oletukset unholaan.
Emme tee oletuksia ulkonäköön tai toimintaan perustuen. Meillä kaikilla on ennakko-oletuksia, pyrimme olemaan niistä tietoisia ja purkamaan niitä. Kunnioitamme toisen kokemusta ja itsemäärittelyä. - Kuvaa kohteliaasti.
Ottaessamme valokuvia tai videoita varmistamme, että se sopii kaikille tallenteessa näkyville. Emme julkaise loukkaaviksi tulkittavia kuvia tai videoita toisista. - Älä häiritse, syrji tai loukkaa toisia.
Kiinnitämme huomiota omaan käyttäytymiseemme ja tilan käyttöömme. Emme esimerkiksi häiritse ketään sanallisesti, koskemalla tai tuijottamalla. Emme hyväksy minkäänlaista ahdistelevaa tai syrjivää käytöstä. - Luo turvallista ilmapiiriä.
Annamme kaikille tilaa osallistua keskusteluun, puhua, tulla kuulluksi ja tuoda esiin omia näkökulmiaan. Keskusteltaessa ilmaisemme eriävät mielipiteet rakentavalla ja rauhanomaisella tavalla ja käsittelemme arkoja asioita sensitiivisesti ja kunnioittavasti. - Pyydä anteeksi ja korjaa toimintaasi.
Muutamme käytöstä, jos huomaamme itse tai jos toinen jollain tavoin ilmaisee, että käytös ei ollut sopivaa. Pyydämme anteeksi myös silloin, kun olemme loukanneet tahattomasti. Annamme tilaa myös muiden kasvulle ja oppimiselle. - Puutu häirintään.
Puutumme häirintään mahdollisuuksien mukaan. Pyydämme häiritsijää lopettamaan ja osoitamme tukea häirintää kokeneelle. Helsingin sarjakuvafestivaaleilla on nimettyjä, vaaleanpunaisin huomioliivein varustettuja henkilöitä, joille voimme kertoa tapahtuneesta. - Anna palautetta.
Suomen sarjakuvaseura ry ottaa vastaan palautetta kehittääkseen toimenpiteitä turvallisempien tilojen ja tapahtumien toteuttamiseksi. saferspacehelsinkicomics@gmail.com
Miten toimitaan kohdattaessa häirintää tai epäasiallista käytöstä
Suomen sarjakuvaseura ry pyrkii puuttumaan turvallisemman tilan periaatteiden vastaiseen käytökseen, tukemaan häirintää kokeneita sekä kehittämään keinojaan turvallisemman tilan periaatteiden toteutumiseksi.
Häirintään todennettavasti syyllistynyt henkilö voidaan poistaa Seuran toimitiloista, koulutuksista ja/tai tapahtumista Seuran edustajan tai muun turvallisuudesta vastaavan henkilön toimesta.
Suomen sarjakuvaseuran hallitus nimeää vuosittain henkilön, johon ottaa yhteyttä sähköpostitse tai Helsingin sarjakuvafestivaalien aikana puhelimella, mikäli on kokenut tai todistanut häirintää. Sähköpostitse otetaan myös vastaan palautetta turvallisemman tilan periaatteiden toteutumiseen liittyen. Seuran järjestämissä tapahtumissa on lisäksi erikseen valittu häirintäyhdyshenkilö, jolle voi ilmoittaa tapahtuneesta tai todistetusta tilanteesta.
Mikäli todetaan, että henkilön häiritsevä käytös on toistuvaa, tai se voidaan määritellä erityisen loukkaavaksi, voi Suomen sarjakuvaseuran hallitus asettaa hänelle porttikiellon Seuran yksityistapahtumiin.
Palaute
Suomen sarjakuvaseuran nimeämään yhdyshenkilöön voi ottaa yhteyttä sähköpostitse (saferspacehelsinkicomics@gmail.com) antaen palautetta koskien esimerkiksi epäiltyjä häirintätilanteita, tapahtumien tai tilaisuuksien järjestelyjä tai turvallisuutta. Voit jättää myös soittopyynnön.
Kuvaile tilannetta. Miten? Milloin? Kenen taholta epäiltyä häirintää ilmeni?
Miten toivoisit asian etenevän?
Toivotko yhdyshenkilön ottavan sinuun yhteyttä mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten?
Annathan soittopyynnön yhteydessä puhelinnumerosi ja sopivan soittoajankohdan.
Kuvaaminen Suomen sarjakuvaseuran toiminnan yhteydessä
Kuvaaminen
Suomen sarjakuvaseura ry kehittää turvallisemman tilan periaatteisiin ja Suomen lakiin nojaavaa ohjeistusta koskien kuvaamista Sarjakuvaseuran toiminnan ja tapahtumien yhteydessä, yksityisissä, osittain julkisissa ja julkisissa tiloissa.
Suljetuissa tilaisuuksissa pyydämme luvan kaikilta, joita kuvaamme tai muuten taltioimme. Muistutamme toimintaan osallistuvia olemaan kohteliaita kuvatessaan ja kannustamme kuvausluvan pyytämiseen.
Helsingin sarjakuvafestivaalit on julkinen tapahtuma, jossa on oikeus kuvata myös toista henkilöä ilman erillistä lupaa, mutta häiritsevää kuvaamista on vältettävä. Ketään ei ole kohteliasta kuvata hänen ilmaistuaan, ettei hän sitä tahdo, ja tällainen käytös tulkitaan häirinnäksi sekä turvallisemman tilan periaatteiden rikkomiseksi. Häirinnäksi ja pahimmillaan rikokseksi tulkittavaa on myös kuvan julkaisu, mikäli se voidaan tulkita tai mikäli kuvassa oleva henkilö kokee kuvan sisällön tai sen julkaisutavan loukkaavaksi.
Helsingin sarjakuvafestivaalien ja pienempien tapahtumien aikana tiloissa toimii Suomen sarjakuvaseuran palkkaamia kuvaajia, joita Suomen sarjakuvaseura on ohjeistanut kuvaamisen osalta. Helsingin sarjakuvafestivaaleilla otettua kuvamateriaalia käytetään festivaalien aikaiseen tiedotukseen ja jälkikäteen julkaistavaan albumiin ja saatetaan myöhemmin käyttää Seuran tiedotuksessa ja Sarjainfo-lehden kuvituksissa.
Ohjeistus festarien kuvaamiseen ja kuvien esittämiseen
Suomen sarjakuvaseura ry pyytää kuvaajia noudattamaan turvallisemman tilan periaatteita ja kiinnittämään erityistä huomiota kuvattavien henkilöiden mukavuuteen kuvaustilanteessa.
Helsingin sarjakuvafestivaaleilla kuvataan seuraaviin tarkoituksiin: festaritunnelmaa kuvaavaan albumiin, festarin aikaiseen tiedotukseen sekä Sarjainfo-lehden ja Suomen sarjakuvaseuran myöhempiä tarpeita varten.
Helsingin sarjakuvafestivaaleilla kuvataan esiintyjiä, yleiskuvaa, tunnelmaa ja hetkiä.
Helsingin sarjakuvafestivaalit toteutetaan julkisessa tilassa. Julkisessa tilassa saa lähtökohtaisesti kuvata vapaasti, mutta pyydämme kiinnittämään erityistä huomiota kohteliaisuuteen. Kuvaamisen ja julkaisuluvan pyytäminen on kohteliasta ja toivottua, mikäli kuvaamisen kohteena on yksittäinen henkilö tai pieni ryhmä.
Alaikäisen lapsen kuvaamiseen pyydetään huoltajan lupa. Otetun kuvan voi näyttää huoltajalle.
Yksilön epäedustava, loukkaava tai vahinkoa tuottava kuvaaminen / kuvien esittäminen on kielletty, eikä ketään saa kuvata vastoin hänen tahtoaan. Pyydämme huomioimaan, mikäli kuvattava henkilö vaivaantuu kameran edessä, ja poistamaan kuvan, mikäli sellainen on ehditty ottaa.
Kuvattu henkilö voi pyytää kuvansa poistamista festarikuvia sisältävästä albumista.
Jos kuva päätyy Sarjainfoon, mainitaan kuvassa esiintyvät henkilöt, mikäli heitä on vähemmän kuin viisi tai mikäli kuvassa joku henkilö on erityisesti esillä.
Markkinointitarkoituksiin käytettäessä tarvitaan kuvassa esiintyvältä henkilöltä lupa ja alaikäisen kohdalla lisäksi huoltajan suostumus. Kuvatulla on oikeus korvaukseen, kun hänen kuvaansa käytetään mainonnassa.
Kuvaajan nimi mainitaan kuvan käytön yhteydessä. Kuvat ovat Creative Commons CC BY 4.0 -käyttöoikeuslisenssin alaisia kuvia.
Syrjinnästä vapaa alue
https://yhdenvertaisuus.fi/syrjinnastavapaa.fi
Suomen sarjakuvaseura ry julistautuu syrjinnästä vapaaksi alueeksi ja sitoutuu
- kohtelemaan kaikkia asiakkaita ja henkilökuntaa yhdenvertaisesti riippumatta henkilön sukupuolesta, iästä, etnisestä alkuperästä, uskonnosta tai vakaumuksesta, mielipiteestä, taustasta, terveydentilasta, vammaisuudesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta
- tiedottamaan kaikille työntekijöille julistautumisesta syrjinnästä vapaaksi alueeksi
- laittamaan Syrjinnästä vapaa alue -merkin näkyvästi esille organisaation tiloissa
- ottamaan kaikki ilmoitukset ja epäilykset syrjinnästä vakavasti.
Täältä voi ladata itselleen Syrjinnästä vapaa alue -merkin: https://yhdenvertaisuus.fi/ladattavat-materiaalit