Lakes International Comics Art Festival on nuori, lupaava sarjakuvafestivaali Luoteis-Englannissa.
Teksti: Onni Mustonen
Tärkeimmäksi puheenaiheeksi vuoden 2016 Lakes International Comics Art -festivaaleilla nousi Marmite-levite. Marmite on brittiläinen erikoisuus: suolainen hiivauute, jota syödään paahtoleivän päällä. Aikaisemmin festivaaliviikolla Unilever-niminen yritys, joka valmistaa Marmitea, ilmoitti, että Brexitin takia monien tuotteiden valmistuskustannukset olivat nousseet ja siksi myös näiden samojen tuotteiden hintaa pitäisi nostaa. Monet brittiläiset ruokakaupat vastasivat poistamalla Unileverin tuotteet valikoimastaan – Marmite yhtenä näistä.
Tätä taustaa vasten – tai siitä huolimatta – Lakesin sarjakuvafestivaalit (eli LICAF) onnistui tuomaan yhteen sarjakuvataiteilijoita, lukijoita ja tutkijoita ympäri maailmaa, aina Australiasta Suomeen. Lokakuussa 2016 neljättä kertaa järjestetyt festivaalit pidettiin Kendalin kaupungissa Luoteis-Englannissa. Kaupunkia ympäröivä kukkulainen luonto on maailmankuulu ja innoittanut niin William Wordsworthiä kuin Beatrix Potteria, jonka Petteri Kaniini kirmaa nimenomaan Kendalin murateissa. Itse Postimies Pate on myös kotoisin aivan Kendalin lähistöltä ja vanhan postitalon seinään on kiinnitetty juhlallinen muistolaatta.
Brewery Arts Centre on LICAFin sydän.
Kendalin kylä on ottanut nuoren festivaalin avosylin vastaan.
Festivaalit itsessään saivat alkunsa sarjakuvapiirtäjä Sean Phillipsin viattomasta kysymyksestä: ”Miksei täällä ylhäällä ole sarjakuvafestivaaleja?”
”Kuulostaa hyvältä idealta”, festivaalien taiteellinen johtaja Julie Tait mietti.
– Loppu on historiaa, kuten sanotaan, hän toteaa nyt.
Noin 20 000 kävijää houkutteleva festivaali täytti 28 500 asukkaan kylän perjantaista sunnuntaihin lukuisten näyttelyiden, myyntipöytien, konserttien ja lavaesiintymisten muodossa. Jopa useimmat pääkadun kauppojen ikkunoista oli koristeltu sarjakuva-aiheisesti. Vaikuttaakin siltä, että kylä on ottanut nuoren festivaalin avosylin vastaan.
Vieraita Suomesta Australiaan
Vieraista suurinta huomiota herättivät yhdysvaltalainen Craig Thompson sekä kanadalainen Bryan Lee O’Malley, jonka sarjakuvaan perustuva Scott Pilgrim vastaan maailma -elokuva (2010) nähtiin myös festivaaliohjelmassa. Yleisestikin ottaen festivaalin ohjelmisto oli vaihteleva ja artistihaastattelujen ja paneelikeskustelun lisäksi ohjelmistossa nähtiin niin elokuvia kuin musiikkiesityksiä, joista mainittakoon suomalaisen sarjakuvataiteilija Ville Rannan yhteistyössä Aleksi Rannan ja Niko Kumpuvaaran kanssa toteuttama sarjakuvakonsertti.
Thompsonin, O’Malleyn ja Rannan lisäksi kansainvälisiä taiteilijoita festivaaleilla olivat muun muassa yhdysvaltalainen Aidan Koch, myös Helsingin sarjakuvafestivaaleilla 2014 vieraillut Olivier Kugler sekä Benoît Peeters, joka vastikään nimettiin sarjakuvan professoriksi Lancasterin yliopistoon.
Aikaisemmin tänä vuonna Helsingin sarjakuvafestivaalit aloitti yhteistyön Lakesin kanssa, joten festivaaleilla nähtiin myös monia brittiläisiä taiteilijoita, jotka vierailivat myös 2016 Helsingin sarjakuvafestivaaleilla. Phillipsin lisäksi festivaaleilla paikalla olivat Oliver East, joka Suomessa ollessaan käveli Helsingistä Tampereelle ja piirsi koko matkan, sekä Louise Evans ja Jonathan Edwards.
Virpi Oinonen ohjaa työpajaa.
Festivaaliemme välisestä yhteistyöstä johtuen Kendalissa oli paikalla myös monia suomalaisia sarjakuvantekijöitä. Suomalaisista taiteilijoista läsnä olivat muun muassa Ranta, Virpi Oinonen sekä Petteri Tikkanen. Sittemmin sarjakuvataiteen valtionpalkinnolla palkittu Hanneriina Moisseinen oli myös vieraiden joukossa. Hänen Kannas-sarjakuvateoksensa oli näkyvästi esillä festivaaleilla. Kirjasta oli muun muassa koottu näyttely, joka sai haltioituneen vastaanoton.
– Ihmiset tuntuivat olevan liikuttuneita, Moisseinen kuvailee. – Eräs nainen tosin sanoi: ”Please, next time do something more cheerful”. Lupasin, että seuraava kirjani on oleva romanttinen komedia.
Kuten vieraiden vaihtelevuudesta näkyy, brittifestivaalien etu Suomeen verrattuna on ehdottomasti niiden saavutettavuus, mikä houkuttelee paikalle paljon merkittäviä tekijöitä. Lisäksi monilla tekijöillä on jo suhde brittiläisiin kustantajiin, sellaisiin kuten Nobrow Press, Self Made Hero tai Knockabout Comics, jotka olivat kaikki läsnä joko julkaisijoina tai kirjojensa välityksellä.
– Yllättävän paljon oli paikalla eri maailmantähtiä, sellaisiakin, joiden näkemisestä en ollut edes uskaltanut haaveilla. Pääsin muun muassa kättelemään Gilbert Sheltonia, suureksi yllätyksekseni, Moisseinen kertoo.
Hanneriina Moisseinen johdattaa yleisöä Kannaksen maisemiin.
Vaikuttaakin siltä, että LICAF tulee olemaan yksi kiinnostavimmista väylistä, joka suomalaisella sarjakuvalla on tällä hetkellä brittimarkkinoille. LICAF on jo ilmoittanut, että ensi vuonna festivaalien yhteydessä järjestetään Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlien kunniaksi Tove Janssonin Muumeja juhlistava näyttely, joka järjestetään yhteistyössä Lontoon Suomi-instituutin kanssa. Lisäksi LICAF on kutsuttu tuomaan taiteilijoita ensi vuoden Helsingin festivaaleille ja Suomen sarjakuvaseura on vuorostaan osallistumassa Laken festivaaleille.
Teksti on Sarjainfo-lehden tuotantoa. Tilaa Sarjainfo kotiisi täältä.
The Lakes International Comics Art Festival
www.comicartfestival.com
Helsingin sarjakuvafestivaalit 1.–3.9.2017
http://sarjakuvafestivaalit.fi