Suomessa ei ole oikeastaan koskaan ollut pulaa taitavista ja omaperäisistä sarjakuvapiirtäjistä, mutta käsikirjoittajien puutteesta on tullut miltei perinteinen huolen aihe. Palkitsemalla Pauli Kallion Suomen sarjakuvaseura haluaa tuoda esille harvinaislaatuisen tekijän, jonka työ on paikannut oman alansa puutetta ja oman uransa ohella edistänyt myös yhteistyökumppanien työskentelyä.
Pauli Kallio on rakentanut käsikirjoittajan rooliaan johdonmukaisesti jo vuosia. Kallio ei sentään ole Suomen ainoa käsikirjoittaja, mutta poikkeuksellisesti hän on rakentanut ammatistaan työn, jolla ansaitsee jopa suurimman osan tuloistaan. Kallion menestys on siis ollut sekä laadullista että taloudellista, vaikka sarjakuvakäsikirjoittajan työ on elannon kannalta erityisen vaikeaa. Kotimaisista sarjakuvista maksetaan yleensä melko niukkoja palkkioita, joista riittää heikosti jaettavaa piirtäjän lisäksi toiselle tekijälle. Siksi Kallion työ ansaitsee huomiota myös sitkeydestään.
Pauli Kallio ammentaa käsikirjoituksensa aiheet läheltä omaa maailmaansa. Siksi ne tavoittavat henkilökohtaisen tunnelman, joka kommentoi suomalaista todellisuutta herkästi, hauskasti ja terävästi. Samalla Kallio on tuonut suomalaiseen sarjakuvaan uuden tyylillisen tuulahduksen, joka muistuttaa varsinkin Pohjois-Amerikassa viime vuosina vahvasti virinnyttä omaelämäkerrallisten sarjakuvien virtausta. Kallion sarjakuvissa elämänkerrallinen täsmällisyys ei ole olennaista. Niissä on tärkeämpi tunnelman aitous ja koskettavuus. Kallio tulkitsee ympäristöään ja laajentaa kokemuksensa yleispäteväksi näkemykseksi ajankuvasta.
Kallio on työskennellyt ansiokkaasti etenkin nuorten piirtäjien kanssa. Hän on osannut sovittaa tyylinsä monen erityylisen piirtäjän tarpeisiin. Moni piirtäjä on tehnyt parhaat työnsä juuri Kallion käsikirjoitusten pohjalta. Yhteistyön hedelmällisyyttä kuvastaa, että se on nostanut muutamien piirtäjien uran harrastelijaympyröistä ammattilaisuuteen ja talkootöistä palkalliseksi toiminnaksi. Kallion yhteistyökumppanien lista muistuttaa viimeisten kymmenen vuoden tärkeimpien ja lupaavimpien kotimaisten piirtäjien luetteloa. Esimerkeistä käykööt vaikkapa Kyky Ahonen, Kati Kovács, Kivi Larmola, Reima Mäkinen, Christer Nuutinen, Pentti Otsamo, Ville Pirinen, Tapani Rytöhonka ja Sami Toivonen.
Pauli Kallion rooli käsikirjoittajana käy saumattomasti yhteen hänen jo ennestään tunnettuun toimintaansa laatusarjakuvan julkaisijana.
(1994)
PAULI KALLION ESITTELY
Pauli Kallio on syntynyt Nivalassa 1960. Nykyisin hän asuu Tampereella, joka on myös useimmiten hänen töidensä näyttämö. Hänen sarjakuvaharrastuksensa tuli esiin 80-luvun alussa, kun Reija Niemisen kanssa toimitettu Suuri Kurpitsa -pienlehti muuttui kokonaan sarjakuvalehdeksi. Sittemmin Suuresta Kurpitsasta kehittyi yksi tärkeimmistä suomalaisista sarjakuvalehdistä. Suomen sarjakuvaseura on nimittänyt Kallion sarjakuvaneuvokseksi Suuren Kurpitsan edistyksellisestä toimittamisesta. Vuonna 1992 Kemin sarjakuvapäivillä lehti palkittiin myös Lempi-patsaalla. Pauli Kallio aloitti myös käsikirjoittajan työnsä toimittamansa lehden sivuilla. Vuonna 1988 ilmestyi Suuren Kurpitsan erikoisnumero, joka koostui Kallion käsikirjoittamista sarjakuvista.
Pauli Kallion ensimmäinen albumi ”Pieniä tapauksia keskikokoisen ihmisen elämästä” ilmestyi Suuren Kurpitsan julkaisemana vuonna 1992. Siinä Kallion käsikirjoituksia tulkitsi seitsemän eri taiteilijaa. Toinen albumi ”Kramppeja ja nyrjähdyksiä” ilmestyi tänä vuonna. Jalava-kustantamon julkaisemaan albumiin on koottu Rumba-lehdessä julkaistuja Christer Nuutisen piirtämiä sarjakuvia. Nykyisin ”Kramppeja ja nyrjähdyksiä” ilmestyy sunnuntaisin Helsingin Sanomissa. Kallion muita säännöllisesti ilmestyviä sarjakuvia ovat Ville Pirisen piirtämä ”Ornette Birks Mikkonen seikkailee” Rumbassa ja Tomi Riionheimon piirtämä ”Omaelämäkerrallinen sarjakuva” opiskelijalehti Aviivissa.
Kemin sarjakuvakilpailun strippisarjan Kallio voitti vuonna 1993 yhteistyössä Pentti Otsamon kanssa ja novellisarjan 1994 Joel Melasniemi piirtäjänään. Melasniemi työskentelee parhaillaan Pauli Kallion käsikirjoituksiin perustuvan albumin kanssa.
Sarjakuvien ohella Puupäähatutettu on ansioitunut piirikunnallisena pikajuoksijana, jalkapallojoukkue Gotham City FC:n laitahyökkääjänä ja Tampereen ylioppilastalon DJ:nä.
Sarjainfon artikkeli:
http://www.nordicomics.net/default.asp?id=7173