Näyttely sarjakuvakirjan tekemisestä 2.-12.3.2011
Galleria Sarjakuvakeskus, Hämeentie 150, Helsinki (avoinna ma-pe 10-18, la 12-16)
Näyttelynavajaiset torstaina 3.3. kello 18, tervetuloa!
Näyttely kuvaa uunituoreen Perkele-sarjakuvakirjan syntyprosessia. Esillä on niin varhaisia luonnoksia ja käsikirjoituksia, kuin valmiita originaalejakin. Monivaiheisen työn esittely vanhojen kansankertomien myyttien muokkaamisesta tuimaksi sarjakuvaksi antaa kiinnostavan kurkistuksen taiteilijan pään sisään.
P E R K E L E —Myytillisiä tarinoita sisältää kuusi sarjakuvanovellia, jotka sijoittuvat 1600-luvun lopun Suomeen ja Ruotsiin. Aikaan, jolloin tavallista rahvasta vainosi ja kiusasi koko joukko piruja ja perkeleitä. Tuolloin surma kulki pölyisiä polkujaan ja kruunu taisteli alamaistensa sieluista, häntäheikit viettelivät piikoja ja saunojen pimeissä nurkissa hönkäilivät himokkaat henget. 212-sivuinen mustavalkojärkäle ilmestyi WSOY:ltä Helmikuun puolivälissä.
M. A. Jeskanen (s. 1978) on omien sanojensa mukaan ensisijaisesti tarinaniskijä ja punoo juonia kuin hyviä kaskuja päähenkilöidensä kiusaksi. Perinteinen sarjakuvakerronta saakin näennäisellä helppoudellaan lukijan uppoutumaan itse tarinaan.
Sarjakuvia koko ikänsä rustanneena, vaan niitä kuin valtionsalaisuuksia piilotelleena, Jeskanen on vasta viime vuosina tuonut tekeleitään nähtäville. Hänen strippisarjakuvansa Susipojan ihmeelliset seikkailut! voitti vuoden 2009 valtakunnallisessa sanomalehtistrippikilpailussa hopeasijan. Hänen kuvituksiaan ja sarjakuviaan on pulpahtanut esiin myös Sarjainfossa, Viivi ja Wagnerissa, Müeslissä ja useassa tiedekeskus Heurekan näyttelyssä.
Lahden Muotoiluinstituutin sarjakuvan erikoisopintojen kurssilla tehdyn albumin Sirkus Arkus tarinasta Veri, veli ja hautaylistystä saanut Jeskanen sai kriitikon kirjoittamaan:
“Jumaleissön, jätkähän on eläin. Täysiverinen tarinankertoja, persoonallinen ja lahjakas piirtäjä, josta voi sanoa kuin Idolsissa että ”sä kosketit mua”.
–Salla Brunou, Kvaak.fi
Nettiportfolio, sekä kirjan omat sivut: