2006: Ilkka Heilä

IMG_1787

Turkulainen Ilkka Heilä (s. 1956) on pitkän linjan sarjakuvantekijä. Jo oppikoululaisena Heilä osallistui Turussa  nuorison taidetapahtuman sarjakuvakilpailuun vuonna 1970 ja oli mukana perustamassa Turun sarjakuvakerhoa vuonna 1973. Hän sai piirroksiaan julki huumorilehti Arpuusissa ja suomalaisen sarjakuvan uranuurtajassa, Sarjis-lehdessä.

Molemmat julkaisut jäivät kuitenkin lyhytikäisiksi, ja piirtäjä päätyi päivätöihin.  Heilä vietti kaikkiaan 17 vuotta postissa pakettien lajittelijana. Syväsukellus suomalaiseen työelämään osoittautui kuitenkin hyväksi pohjaksi uralle sarjakuvapiirtäjänä. Vuonna 1989 sai Uuden Suomen ja Bulls-syndikaatin sarjakuvakilpailusta alkunsa B. Virtanen.

B. Virtanen on supisuomalainen antisankari, joka kokee vastoinkäymisiä niin työelämässä kuin kotonaankin. Sarjan huumori ammentaakin suomalaisesta kyvystä vitsailla vaikeuksienkin edessä. Sitä voisi kuvailla ironiseksi inhorealismiksi.  Virtasen maailmaan ei paljon valon pilkahduksia mahdu, mutta samaistumalla hänen kohtaloonsa saamme nauraa omille pienille hankaluuksillemme. Virtanen on sitä ihmistyyppiä, joka taipuu mutta ei siltikään taitu. Tässä yt-neuvottelujen ja massairtisanomisten maassa Virtanen kärsii, jottpuupaa_heila_1.jpga meidän muiden olisi hiukan helpompi kestää.

Heilä on B. Virtasen lisäksi tehnyt myös koulukaverinsa Matti Ponkamon kanssa sarjoja "Lakitupa" ja "Maailmojen luojat". Hän on kunnostautunut myös karikatyyrien piirtäjänä ja tekemällä parodiasarjoja Suomen MAD-lehteen. Hänen töitään ovat hyödyntäneet myös mm. Mielenterveyden keskusliitto ja Toimihenkilöunioni.

B. Virtanen ilmestyy yli 30 sanomalehdessä ympäri maan. Sarjasta on koottu 11 kokooma-albumia ja myös Suomen oloihin harvinainen kovakantinen juhlakirja. Albumit ovat myyneet yhteensä yli 100 000 kappaletta. Ensimmäinen albumi, vuonna 1997 julkaistu Arkipäivän sankari, auttoi osaltaan menestykseen kustantajansa Arktisen Banaanin, josta on sittemmin tullut alan merkittävimpiä toimijoita Suomessa. Sarjasta on tehty lukuisia oheistuotteita - aihepiiriin sopivasti etupäässä toimistotarvikkeita.