1992: Jyrki "Jykä" Paavola ja Risto "Rike" Nurisalo

Suomen sarjakuvaseuran Puupäähattu-palkinto annettiin tänä vuonna Jyrki "Jykä" Paavolalle ja Risto "Rike" Nurisalolle lähes 30-vuotisesta verbaaliakrobaattisesta sarjakuvatuotannosta. Vuonna 1965 Hymy-lehdessä alkanut ura on tuottanut useampia merkittäviä sarjakuvia, joista Puutaheinää ja Runteli ovat suomalaisen sanallisen sarjakuvan edelläkävijöitä.

Lajityyppinä sanaleikkeihin pohjautuva sarjakuva on poikkeuksellisen vaativa, sillä siinä on vaarana sortua tekstattuihin, kirjoitettuihin vitseihin, jotka eivät tarvitse kuvia tullakseen ymmärretyiksi. Jykä ja Rike eivät sorru tuotannossaan tuohon ansaan, johon moni lajityyppiä kokeileva on uponnut, vaan heidän tuotantonsa on osoitus tinkimättömästä ammattitaidosta kääntää suomen kielen kielikuvia poskettoman hauskoiksi, graafisesti korkeatasoisiksi sarjakuviksi. Kielelliseen huumoriin rakentuva sarjakuva on ollut varsinkin amerikkalaisissa sarjakuvassa huumorin valtavirtana koko sikäläisen sarjakuvan historian ajan.

Suomessa Jykän ja Riken 1960-Luvulla avaamaa verbaalisen sarjakuvan latua on 80-luvulta lähtien kuljettu ahkerasti monissa nuoren polven tekijöiden sarjakuvissa. Jykä ja Rike ovat joskus luonnehtineet itseään harrastelijoiksi, jotka vasta vuosikymmenten jälkeen paljastuvat tosi harrastelijoiksi.

Egon Friedell on Lausunut jo 1930-luvulla Uuden Ajan Kulttuurihistoriassa vahvistuksen tuolle Jykän ja Riken toteamukselle: "Kaikilla inhimillisellä toimilla on vain niin kauan todellista elinvoimaa kun niitä harrastavat diletantit".
Suomen sarjakuvaseura 1992

Tamperelaisen tekijäkaksikon käsikirjoittaja on taiteilija Jyrki "Jykä" Paavola (s. 1944), piirtäjä on graafikko Risto "Rike" Nurisalo (s. 1941). Heidän sarjakuvauransa alkoi vuonna 1965 Hymyssä ja Tamperelaisessa. Sarjakuva Puutaheinää on ilmestynyt yhtäjaksoisesti Hymyssä vuodesta 1965 lähtien. Runteli-niminen sarja ilmestyi Tamperelaisessa, VIP-lehdessä ja Hymyssä kunnes tekijät päättivät lopettaa sarjan 80-luvun alussa. Runteli koki lyhytaikaisen uuden tulemisen Ilta-Sanomien kuukauden kotimaisena sarjakuvana v. 1988. Muita Jykän ja Riken sarjoja ovat mm. Etsivätoimisto Hämäläinen & Savolainen ja Niemiset.

Jykän ja Riken Runtelista on koottu albumi vuonna 1974 nimellä Runteli heittää vesilintua.