4 Alan Moore – Maaninen maagi
5 Vartijat ja Lost Girls
8 Alan Mooren Promethea
11 Stephan Pastis
13 Mike Ploog
17 J. M. DeMatteis
20 Anke Feuchtenberger
22 Jessica Abel
23 Miriam Katin
24 Kiinnostava Fumetto
26 Lahden sarjakuvatapahtuma
29 Oulun sarjakuvaseura
30 Ilpo Hakasalo R.I.P.
32 Sitä lehteä en unohda
34 Keräilijän tunnustuksia: Feiffer
36 Pienet lehdet
38 Arvostelut
49 Uutisruutu
51 Sarjakuvantekijä seikkailee
Kataisto, Vesa (2006),
Genre: pääkirjoitukset, Sarjainfo
Sarjakuva on kestävyyslaji Sarjainfo 133, sivu 3
Alan Moore Maanienen Maagia
Vesa Kataisto; Otto Sinisalo,Harri Röpötti Genre: Sarjainfo,Arvostelut Sarjainfo 130, sivut 4-6
Mikä-mikä Ihmemaa Oz?
Römpötti, Harri (2006),
Genre: arvostelut, Lost Girls
Melinda Gebbie ja Alan Moore: Lost Girls (Top Shelf) / Römpötti
Lost Girls on käsikirjoittajatähti Alan Mooren uusin päätyö. Tai uusin ja uusin. Ensimmäiset pätkät siitä julkaistiin jo vuonna 1991. Nyt koko teos on julkaistu kerralla kolmena kirjana komeassa kotelossa.
Puhdasta magiaa – Alan Moore Promethea
Veltti, Juha (2006), Genre: arvostelut, esittelyt, Promethea, Alan Moore
Prometheaa voisi hyvällä syyllä kutsua Alan Mooren tähänastiseksi päätyöksi: siinä käsikirjoittajamestari esittää reilun 600 sivun mitalla kypsän ikänsä maailmankatsomuksen, kerronnallisesti kaikki valttinsa pöytään iskien. Mutta sarjassa on muutama iso ongelma.
Iljettävää sen olla pitää
Hänninen, Ville (2006),
Genre: Artist Presentation esittelyt, piirtäjät, Stephan Pastis
Stephan Pastis on tehnyt rumasti piirtämisestä hyveen. Hänen Helmiä sioille -sarjansa ei hivele silmiä, mutta poikkeaa sanomalehtisarjakuvien liukuhihnatavarasta kuin lipeäkala allaslohesta.
Mike Ploog kauhun ja mielikuvituksen aura
Ruokosenmäki, Jouko (2006),
Genre: Artist Presentation esittelyt, piirtäjät, Mike Ploog
Niille, jotka Suomessa 70-luvulla lukivat kauhusarjakuvalehtiä, Ploogin nimi ja jämäkkä tyyli lienevät jääneet lähtemättömästi mieleen. Tehtyään pitkään töitä elokuvien parissa taiteilija palasi sarjakuvien pariin Abadazadin myötä. Hieman joulupukkia muistuttava, helposti ja römeästi naurava konkari vaikuttaa tyytyväiseltä uransa kulkuun.
J.M. DeMatteis supersankareista fantasiaan
Ruokosenmäki, Jouko (2006),
Genre: Artist Presentation esittelyt, piirtäjät, J.M Dematteis
J. M DeMatteis on amerikkalaisen sarjakuvan tuotteliaimpia ja muuntautumiskykyisimpiä käsikirjoittajia. Liki 30-vuotisen uransa aikana hän on luonut merkkiteoksia niin supersankareiden, kokeellisten taidesarjakuvien kuin omaelämäkerrallistenkin sarjojen saralla. Nuortenkirjaa ja sarjakuvaa sekoittava Abadazad on uusi aluevaltaus, josta konkarikirjoittaja on silmin nähden ylpeä.
Tarinoita kuvien ja sanojen leikkikentältä
Tuukka Vartiainen (2006)
Genre: Artist Presentation esittelyt, piirtäjät, Anke Feuchtenberger
Anke Feuchtenberger antaa tarinoiden kuljettaa itseään- Nuoruudessani minulla ei ollut minkäänlaista kosketusta sarjakuviin. Elin lapsuuteni Itä-Berliinissä, eikä sosialistivaltiossa julkaistu sarjakuvia. Kun muuri murtui olin 26 tai 27 – tutustuin ensi kertaa sarjakuviin, kertoo sarjakuvataitelija Anke Feuchtenberger, 43, uransa alusta. Minun Anke Feuchtenberger, Kati Rapi. Kati kuvaa kuinka Anke Feuchtenbergin työt ovat vaikuttaneet häneen.
Vieraan kulttuurin kohtaamisessa auttaa avoin mieli
Römpötti, Harri (2006), Genre: Interview arvostelut, Jessica Abel, Miriam Katin
Vieraan kulttuurin kohtaamisessa auttaa avoin mieli, Jessica Abel teki sarjakuvaromaanin Meksikosta. Graphic novelista, eli sarjakuvaromaanista, on tullut Amerikassa melkoinen ilmiö viime vuosina. Se on alkanut murtaa taiteenlajia ulos vanhasta sarjakuvaghetosta kunniallisiin kirjakauppoihin. Taiteilijalle esikoisalbumista on tullut koko ajan isompi juttu, varsinkin jos sen julkaisee arvostettu kustantamo. Sodassa naiset joutuvat selviytymään omillaa, Miriam Katin julkaisi esikoisensa yli kuusikymppisenä. Aika harva julkaisee esikoissarjakuvaalbuminsa yli kuusikymppisenä. Miriam Katinilta ilmestyi viime kesän Moccafestivaalille tyyliltään omaperäinen ja sisällöltään koskettava muistelmateos We Are On Our Own.
Aidon oudosti kiinnostava Fumetto
Veltti, Juha (2006),
Genre: Sveitsi, Fumetto, festivaalit
Matkaraportti: Sveitsin Fumetto-festivaali on erinomaisen kiinnostava jokakeväinen näyteikkuna eurooppalaiseen sarjakuvaan, etenkin sen avantgardeen. Luzernin vanhan, kauniin pikkukaupungin keskustan alueelle levittyvät näyttelyt tarjoavat leppoisan ja viihdyttävän tavan tutustua läpileikkaukseen sarjakuvan maailmasta, nähdä aktiivisemmillekin harrastajille uusia asioita.
Hetken kuluttua Lahti
Järvenpää, Solja (2006),
Genre: sarjakuvatapahtumat, Lahti
Lahdessa järjestettiin 2006 Lokakuussa ”Sarjakuvan Lokakuu” tapahtuma. Tavoitteena on esitellä ja nostaa esiin sarjakuvan ja sanataiteen monipuolisia mahdollisuuksia viestinnän välineinä sekä tuoda sarjakuva näkyville tavallisille lukijoille. Tapahtuman teema oli ikä, jonka ympärille rakennettiin seminaarit ja näyttelyt.
Oulun sarjakuvaseura toimii jälleen
Ahokoivu, Mari (2006),
Genre: sarjakuvaseura, tapaamiset, Oulu
Oulun sarjakuvaseura oli nukkunut suhteellisen pitkään, kunnes pitkästä aikaa järjestettiin sarjakuvatapaaminen tammikuussa 2006. Internetin avulla yllättävän moni sarjakuvan ystävä löysi paikalle. Tammikuusta lähtien tapaamisia on järjestetty joka kuukausi, kävijämäärä on ollut kolmesta pariinkymmeneen ihmiseen.
Ilpo Hakasalon pois mentyä – sarjakuvaseuran ideointivuosilta
Kaukoranta, Heikki (2006)
Genre: muistokirjoitus, Ilpo Hakasalo
Suomalaisessa pienessä “yksi idea kerrallaan” -kulttuurissa esiintyi kuusikymmenluvun mittaan sentään muunkinlaisia ilmiöitä kuin niitä, jotka nousivat leimallisiksi sen ja seuraavan vuosikymmenen ajaksi. Sarjainfo 133 sivut 30-31
Sitä lehteä en unohda koskaan
Manninen, P A (2006)
Genre: esittelyt, sarjakuvalehdet
Olen saanut WCW-World Championship Wrestling -lehden numeron 2 vuodelta 1992 ilmaiseksi Fennicasta. Miksi ihmeessä näin pääsi käymään? Eivätkö kaikki ole aina rakastaneetkaan tätä amerikkalaiseksi vapaapainiksi kutsuttua muskelimiesten satubalettia?
Keräilijän tunnustuksia osa 11: sairasta, sairasta, sairasta
Vainio, Jyrki (2006)
Genre: keräilijät, Jules Feiffer, sarjakuvantekijät
Jules Feiffer (s. 1929) on todellinen kulttuurin moniottelija. Hän on Pulitzer- palkittu pilapiirtäjä ja sarjakuvantekijä. Lisäksi Feiffer on kirjoittanut näytelmiä ja elokuvakäsikirjoituksia (Miehuusvuodet, Kippari Kalle), laatinut erään ensimmäisistä sarjakuvaa käsittelevistä historiikeista (The Great Comic Book Heroes, 1965), sekä voittanut lyhytanimaation Oscar-palkinnon elokuvasta Munro (1961). Silti hänen lapsuuden unelmansa oli suoraviivainen: hän halusi tavata idolinsa Will Eisnerin ja päästä tämän luo töihin.
Pienet lehdet
Sinisalo, Otto (2006)
Genre: arvostelut, sarjakuvat, pienlehdet
Milla Paloniemi: Kiroileva siili Aino Louhi: Kiva kurja Jyrki Heikkinen: Lucifer Reima Mäkinen: Metamanga- Puhekupla Sami Kivelä, Jussi Piironen: Mortum – tarinoita haudan takaa Reetta Laitinen – Jussi Pakkanen: Munabomber 1 – 2 JJ Nääs, Kreivi Karstén, Grezen, Tertsi: Müesli 1/2006 Jukka Tilus: Pääasioita Tuukka Teponoja: Tahinko Sarjainfo
Arvostelut
Hänninen, ville ; Kataisto, Vesa ; Sinisalo, Otto, Mäkinen, Reima ; Hakkola, Kalle (2006)
Genre: arvostelut, albumisarjakuvat
Joann Sfar: Rabbin katti / Vesa Kataisto Neil Gaiman: Sandman: Ikuiset yöt / Ville Hänninen Kaoru Mori: Emma / Ville Hänninen Juanjo Guarnido – Juan Díaz Canales: Blacksad 1 – kissa varjoisilta kujilta / Otto Sinisalo Jeffrey Brown: Haparointia / Otto Sinisalo Joakim Pirinen: Hiekkalaatikon perilliset / Ville Hänninen Finnmanga 2–3 / Otto Sinisalo Yoshiyuki Sadamoto: Neon Genesis Evangelion 1–2 / Reima Mäkinen Tuomas Lius: Jadesoturi Sangfu / Otto sinisalo Hannu Lukkarinen – Juha Ruusuvuori: Luukauppias – Nicholas Grisefothin seikkailut 1 / Kalle Hakkola Lewis Trondheim: Jussi Jäniksen ihmeelliset seikkailut 5: Rakkautta ja pätkätöitä / Kalle Hakkola Anna-Kaisa Laine: Seikkailuja / Ville Hänninen Julia Vuori: Sika ja oikukas sieni / Ville Hänninen Johanna “Roju” Rojola: Täti jaksaa heilua / Harri Römpötti Jyrki 69: Zombie Love – The art & comics of Jyrki Linnankivi / Vesa Kataisto Juba Tuomola: Minerva: Kukkia Tohtori Kääkälle / Kalle Hakkola Tommi Liimatta (toim.): Pahkasian parhaat / Ville Hänninen Timo Mäkelä – Jukka Parkkari: Mannerheim ja ihmissyöjätiikeri / Otto Sinisalo P. A. Manninen: Kapteeni Kuolio ja Pispalan vampyyrit / Vesa Kataisto Lissu Lehtimaja: Freiren kyydissä / Ville Hänninen Kaisa Leka: On the Outside Looking in / Ville hänninen Sebastian Nyberg: Bråkstakarpersoner / Ville Hänninen Sarjainfo 133, sivut 38-48
Uutisruutu
Hänninen, Ville (2006)
Genre: uutiset
Tampereelle on tulossa sarjakuvatapahtuma, keväällä ilmestyviä sarjakuvateoksia mm. Kisun ABC, Väritetyt unet, Rodolphe Töppferin 1800- luvun klassikko Herra Koipeliini, Tove Janssonin Muumit on lopulta päätetty julkaista kokonaisuudessaan englanniksi, Ville Ranta osallistuu Angoulêmen sarjakuvafestivaaleille, Amanda Vähämäen Campo di Baba ilmestyy ranskaksi, Ranskaksi julkaistaan tällä hetkellä runsaasti suomalaisten tekijöiden sarjakuvia, Me Muut Vartti-lehteen, Charlie Burnsin Black Hole ilmestyy suomeksi, Muotoilun kohdeapurahat 2006, Tampereen Sarjakuvaseura ja Voima järjestävät sarjakuvakilpailun, Ensimmäinen numero uutta Spiritlehteä on ilmestynyt Yhdysvalloissa, Brian Thompson on kuollut, Dave Cockrum on kuollut.